Advarer mot Bush

Det er tilsynelatende store forskjeller mellom Al Gore og George W. Bush i sentrale utenrikspolitiske spørsmål, og en forsker mener at USAs europeiske allierte har all grunn til å være skeptiske til George W. Bush´utenrikspolitikk, ifølge Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge presidentkandidatene vil at USA skal påta seg et globalt lederansvar og er tilhengere av frihandel. Men bortsett fra det har Al Gore og George W.Bush ulike utenrikspolitiske ambisjoner.

Utenrikspolitisk vil Bush primært satse på forsvaret og USAs egne interesser.

Bush ønsker å utvikle og utplassere et omfattende rakettforsvar og er motstander av traktaten som totalforbyr kjernefysiske prøver.

Bush´rådgiver går inn for en ny arbeidsdeling i NATO som vil innebære at USA konsenterer seg om områder som Gulfen, Taiwan-stredet og lignende, mens allierte i NATO tar seg av områder som Balkan og resten av Europa.

Seniorforsker Ivo H. Daalder sier til Aftenposten at dette vil være ødeleggende for NATO og vil undergrave USAs lederrolle på Balkan. Samtidig vil det føre til at USA alene får ansvaret for å bevare global stabilitet. Norge bør derfor være skeptiske til Bush, sier Daaler til Aftenposten.

Bush mener at USA bare skal gripe inn i konflikter som angår nasjonale interesser, og han støtter ikke fredsbevaring. Dessuten er han skeptisk til å overgi suverenitet til internasjonale organisasjoner.

Utfallet av valget vil derfor ha stor betydning for hvilken innflytelse FN, Pengefondet og Verdensbanken skal ha, melder Aftenposten.