Advarer

Advarer mot corona-angrep: - Veldig likt

Amerikansk etterretning advarer om at oppfordringene til vold på nettet nå er påfallende lik situasjonen før det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar.

ANGREPET: Trump-tilhengere stormet den amerikanske kongressen 6. januar i år i et forsøk på å omgjøre valgresultatet. Foto: AP Photo/John Minchillo, File
ANGREPET: Trump-tilhengere stormet den amerikanske kongressen 6. januar i år i et forsøk på å omgjøre valgresultatet. Foto: AP Photo/John Minchillo, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Retorikken blant ekstremister på nettet er slående lik situasjonen i forkant av det dødelige angrepet mot Kongressen med stadig flere oppfordringer til vold knyttet til konspirasjonsteorier, opplyser etterretningssjef i Homeland Security, John Cohen, i et intervju med CNN.

6. januar i år ble verden vitne til at rasende Trump-tilhengere stormet Kongressen mens de folkevalgte var i ferd med å sertifisere valgresultatet som gjorde Joe Biden til USAs neste president. Donald Trump har hele tida hevdet - uten dokumentasjon - at valget ble stjålet fra ham. Dette påstår han fortsatt.

- Hent fram galgene

- Det har vært kommentarer som at «systemet er ødelagt», «vi må ta saken i egne hender» og «hent fram galgene», forklarer Cohen.

Enkelte Trump-støttespillere og konspirasjonsteoretikere har også sagt at Trump vil bli innsatt som USAs president igjen i august, og amerikansk etterretning er også bekymret for mulige aksjoner knyttet til 20-årsmarkeringen for terrorangrepet 11. september 2001.

- Det er veldig likt de tingene vi så før 6. januar. Men kommentarene nå nevner ikke spesifikke datoer eller trusler. Bekymringen fra politimyndighetenes ståsted er at på et punkt kommer alle disse konspirasjonsteoriene til å bli utbrukt. Og spørsmålet er om folk da vil prøve å ty til vold for å fremme dette usanne narrativet, sier Cohen til TV-kanalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer