Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot corona-svindel

Både Oslo kommune og Verdal kommune advarer mot corona-svindlere mandag. Folkehelseinstituttet advarer også om falske SMS-er.

CORONA: Legen Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset covid-19. Foto: NTB Scanpix. Programleder: Emilie Rydning. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har personer fått meldinger fra FHI med beskjed om at de kan ha coronavirus og bør kontakte lege.

- Dette er en falsk SMS. FHI bruker per nå ikke SMS i henvendelser til folk som bes kontakte helsetjenesten, skriver FHI på Twitter.

De skriver at de derimot har tatt kontakt med noen på e-post.

Oslo advarer om falske kontrollører

Mandag formiddag gikk også Oslo kommune ut med en advarsel etter at noen utga seg for å være helsepersonell fra kommunen overfor en bruker i hjemmetjenesten.

- Vi vet om ett tilfelle der noen har utgitt seg for å være fra kommunen og hadde et ønske om å teste en bruker i hjemmetjenesten for coronasmitte, sier pressekontakt Hanne Gjørtz ved Byrådslederens kontor til Dagbladet.

- Det ene svindeltilfellet vi vet om har blitt politianmeldt, forteller Gjørtz.

Hun opplyser at det ikke er kommunen som har anmeldt forholdet, men kan ikke gå i ytterligere detaljer.

- Det er alvorlig å falskt utgi seg for å være helsepersonell. Et hjemmebesøk skal være avtalt og det er ikke slik at kommunen sender ut folk som oppsøker personer uten avtale, forklarer Gjørtz.

Kommunen valgte derfor å gå ut med en advarsel på sine Facebook-sider mandag.

- Vi er blitt gjort oppmerksomme på at personer som oppgir å være helsepersonell fra kommunen har bedt om å komme inn for å teste innbyggere for coronasmitte. Disse er ikke fra kommunen og bør ikke slippes inn, heter det i meldingen.

Falske kontrollører flere steder

Mandag ettermiddag går også Verdal kommune ut og advarer om falske corona-virus-kontrollører.

– Disse er ikke fra kommunen og bør ikke slippes inn, sier kommunalsjef Anne Kari Haugdal i Verdal kommune til Trønder-Avisa.

Ifølge avisa hevder personene at de er ansatt i hjemmetjenesten, og at de er sendt ut fra kommunen for å kontrollere folk.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart