Molnupiravir mot Covid-19

Advarer mot coronapille: - Katastrofe

Virolog mener medisin mot coronaviruset kan gjøre mer skade enn nytte. - En bekymring vi er klar over, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

GODKJENT I STORBRITANNIA: Denne coronapillen er godkjent for bruk i Storbritannia. Det er uklart når medisinen, som skal forhindre alvorlig covid-19-sykdom, vil bli tilgjengelig i Norge - om den blir tilgjengelig. Foto: Merck & Co Inc/Handout via REUTERS / NTB
GODKJENT I STORBRITANNIA: Denne coronapillen er godkjent for bruk i Storbritannia. Det er uklart når medisinen, som skal forhindre alvorlig covid-19-sykdom, vil bli tilgjengelig i Norge - om den blir tilgjengelig. Foto: Merck & Co Inc/Handout via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Flere legemiddelselskaper jobber nå for å få godkjent en ny type coronamedisin. En pille man kan ta hjemme som skal redusere faren for alvorlig covid-19-sykdom.

Storbritannia har som det første landet i verden godkjent coronapillen molnupiravir (Lagevrio), som produseres av legemiddelselskapene Merck Sharp & Dohme og Ridgeback Biotherapeutics. Selskapet hevder at denne skal være effektiv mot virusmutasjonene gamma, delta og mu.

Også Pfizer jobber med en liknende medisin. Foreløpige tall fra testing viser at medisinen Paxlovid angivelig kan redusere risikoen for dødsfall og sykehusinnleggelser med nesten 90 prosent.

Disse medisinene kan derimot gjøre vondt verre, mener tidligere Harvard-virolog William Haseltine. Den meriterte virologen har blant annet høstet høy anseelse for sitt banebrytende arbeid med HIV-viruset.

I en rekke artikler i det amerikanske magasinet Forbes, forklarer amerikaneren hvordan han mener medisinen kan føre til nye og farligere varianter av viruset.

Han viser til en studie gjennomført før pandemien, som viser at viruset både vil kunne overleve og formere seg etter kontakt med medisinen.

- Vi er potensielt på vei mot en katastrofe i verdensklasse, skriver Haseltine i en av Forbes-artiklene.

- Klar over bekymringen

- Dette er en bekymring man er klar over ved flere slike antivirus-legemidler, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Han forteller at de er klar over at disse legemidlene virker bedre mot enkelte varianter enn andre. Etter hvert vil noen av variantene også kunne slippe unna helt. Det forskerne kaller seleksjon.

Madsen forklarer utfordringene ved denne typen medisiner ved å vise til antibiotikaresistente bakterier:

- Bruker man mye antibiotika vil bakteriene gjøre sitt beste for å slippe unna. Det gjøres på forskjellige måter ved å utnytte ulike forsvarsmekanismer. Da vil det utvikles bakterier som antibiotikaene ikke virker mot.

Det samme kan også skje med virus. Også disse kan endre seg for å overleve, og dermed skape nye varianter av viruset.

- La oss si at et virus blir hemmet av disse legemidlene. Da kan det dukke opp et virus som slipper unna. Denne bekymringen er vi fullt klar over både når det gjelder molnupiravir (Lagevrio) og Pfizers Paxlovid. Foreløpig tror vi ikke at det er grunn til veldig stor bekymring, men det er viktig at dette er under nøye overvåkning, sier Madsen.

Bekymret for feil bruk

Medisinene er såkalte antivirale medisiner. De lurer viruset til å bruke medisinen til å formere seg, for så å legge inn feil i virusets genetiske kode. Når denne prosessen skjer mange nok ganger, og viruset er fullt av slike feil, vil viruset ikke lenger klare å formere seg. Da vil viruset dø ut.

I Storbritannia er det lagt opp til at molnupiravir-pilla skal tas hjemme, to ganger daglig i fem dager. Dette er den største fallgruva, mener Haseltine, og viser til studier hvor det kommer fram at opp til 40 prosent ikke fullfører behandlinger.

Dersom noen ikke skulle gjennomføre molnupiravir-behandlingen fullt ut, vil de kunne gi viruset større handlingsrom.

- Da kan molnupiravir ha den uheldige effekten av å introdusere mutasjoner i hvert gen og protein i viruset, inkludert i taggene, og samtidig ikke dø ut, skriver Haseltine.

Derfor er det kritisk å fullføre behandlingen fullt ut, å ta alle pillene man får beskjed om - og det kan man ikke ta sjansen på alle gjør.

- Overlever under press

Selv om det skulle forkomme at samtlige pasienter, av det som kan bli millioner av mennesker, skulle bruke medisinen korrekt, mener virologen at det likevel kan oppstå farlige mutasjoner.

- Coronaviruset SARS-CoV-2 har allerede vist en bemerkelsesverdig evne til å mutere og overleve under press, skriver Haseltine.

Det er ennå ikke avgjort hvorvidt Norge vil ta i bruk medisinen. Det er EUs legemiddelbyrå (EMA) som skal ta stilling til dette. Det er ikke sikkert at de vil bli godkjent, men dersom coronapiller skulle tas i bruk i Norge, er det viktig å ta stilling til hvordan de skal brukes, framholder Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.

- Det blir spennende å se hva EMA sier om godkjenning, og ikke minst hvordan medisinen skal brukes, og hvem som skal bruke den. Både molnupiravir og Paxlovid har vist lovende resultater i studiene når det kommer til å forhindre alvorlig sykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer