Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot coronaråd

To amerikanske influensere har rådet sine følgere til å innta enorme mengder vitaminer for å styrke immunforsvaret og forhindre å bli smittet med coronaviruset. Lege Sandra Kesh mener slik alternativ behandling kan være farlig.

VIRUS: Totalt har 19 personer blitt påvist smitte med coronaviruset i Norge. Foto: NTB Scanpix
VIRUS: Totalt har 19 personer blitt påvist smitte med coronaviruset i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siden verdens første tilfelle av coronavirus ble påvist i Kina i desember, har det florert med rykter om behandlingsmetoder. Både Durek Verrett, Visjon Norge og influensere har bidratt til ryktespredningen.

Helsevesenet har derimot ikke opplyst om behandlingsmetoder som påvirker sykdomsforløpet. Det er heller ikke utviklet en vaksine mot viruset. Folkehelseinstituttet har forholdt seg til generelle smittevernsråd, som å vaske hendene ofte.

SVARER: Lege Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Ifølge Business Insider har en gruppe influensere benyttet seg av YouTube til å informere om alternative behandlingsmetoder som angivelig skal fungere mot helseproblemer knyttet til coronaviruset.

Noen av rådene har vært harmløse, som for eksempel oreganoolje, hvitløk og hyllebær. Mens noen har rådet følgerne sine til å innta enorme mengder C-vitaminer, som kan lede til helseproblemer.

- Vi kjenner ikke til medikamenter som hemmer viruset i å formere seg. Ellers tenker vi at det er nyttig at folk har et sunt og godt kosthold, men vi kjenner ikke til at for eksempel C-vitaminer kan påvirke dette sykdomsforløpet, sier områdedirektør i FHI, Geir Bukholm, til Dagbladet.

HYSTERISK: En kinesisk restauranteier er redd for å bli smittet av coronaviruset, og har valgt en utradisjonell måte å levere take away på. Reporter: Christian Wehus. Video: Newsflare. Vis mer

Enorme doseringer

Ifølge Business Insider har influenseren Andrew W. Saul rådet seerne sine til å innta 24 0000 milligram C-vitamin for å styrke immunforsvaret slik at man ikke blir smittet. Amerikanske myndigheter fraråder å innta mer enn 2000 milligram om dagen. En slik overdosering kan føre til diare, kvalme og kramper.

Influenseren Peter Osborne har imidlertid rådet sine 50 000 følgere på YouTube å innta 5000 milligram C-vitamin og 150 000 internasjonale enheter D-vitamin.

Myndighetene fraråder voksne personer å innta mer enn 4000 internasjonale enheter D-vitamin. En slik overdosering kan føre til magesmerter, oppkast, disorientering, problemer med hjerterytmen og nyreskader.

- Faren med å benytte seg av alternative behandlingsmetoder er at mange av dem har bieffekter som underkommuniseres. I tillegg kan det lede til potensielt farlige kombinasjoner av medikamenter pasientene allerede benytter seg av, sier lege Sandra Kesh til Business Insider.

Peter Osbourne har ikke ønsket å kommentere saken, mens Andrew W. Saul mener at doseringsråd knyttet til vitaminer er misforstått, og at retningslinjene «fokuserer på hvor mye en person tåler, som kan være mye lavere enn hva som er trygt».

SJOKKERER: Den konservative kristne TV-kanalen Visjon Norge sjokkerer med en innsamlingssending hvor de forteller seerne at de kan donere penger for å beskytte seg mot coronaviruset. Vis mer

Også i Norge

Tidligere har vi sett at den kontroversielle TV-kanalen Visjon Norge har fortalt sine seere at de kan donere penger for å beskytte seg mot coronaviruset.

- Coronaviruset er en «gnager». Det er imot dine barn. (...) Dekk dine barn med et offer og ingen ting skal skade dem. Hva venter du på? Ring nummeret på skjermen nå. Du har bare 40 sekunder på deg, sier de to programlederne, en norsk og en på engelsk, i en aggressiv innsamlingsseanse på kanalen.

Visjon Norge ønsker ikke å kommentere sendingen overfor Dagbladet.

I tillegg har Martha Louises kjæreste, Durek Verrett, delt en oppskrift på hvordan man kan lage en egen hånddesinfeksjonsvæske.

- Dette er så usaklig at det egentlig ikke er verdt å kommentere. I en situasjon som er så potensielt alvorlig og uavklart er det skremmende at noen finner på å komme med slikt, som noen faktisk tror på, sa lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad til Dagbladet.

Verrett svarte på kritikken.

- Min post var for å gi folk en metode for ikke å bli redde for spredningen av coronaviruset. Oljene er der for å gi ekstra beskyttelse etter å følge stegene Verdens helseorganisasjon har foreslått.

Hele Norges coronakart