Advarer mot dansk fremmedhat

Dronning Margrethe går til frontalangrep på sine landsmenns fremmedfientlighet. Uttalelsene har slått ned som en bombe i Danmark.- Jeg har ikke alltid trodd på danskenes snillhet, sier den frittalende monarken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronningens kontroversielle utspill kommer dagen før Danmark tar over EU-formannskapet, og regjeringen er spesielt følsom for sitt rykte i omverdenen.

Det er i et eksklusivt intervju med den svenske avisen Dagens Nyheter at dronningen målbærer den krasse kritikken av sine landsmenn. Utspillet har satt sinnene i kok. Pressen hyller henne, mens innvandrerfiendtlige politikere rister på hodet.

Skeptiske dansker

Den fargerike dronningen sier Danmark er som en liten «by».

- Vi er ganske få, og akkurat som i en liten by kjenner vi de fleste. Man vet hvor man har sine venner, og man vet alt om dem og kanskje litt til. Det nære samholdet er det positive, men ulempen er at man er skeptisk til det fremmede. Og det er det vi ser i Danmark nå.

Dansk selvbedrag - Vi hadde ikke innsett at det kunne være problematisk med innvandring. Vi trodde vel det skulle være enkelt fordi danskene er så snille og søte.

Dronningen sier hun alltid har vært litt mer skeptisk til, og ikke alltid trodd, at danskene er så snille som de selv vil ha det til. Derfor er hun heller ikke overrasket over utviklingen i det danske samfunnet.

Forsiktige politikere

Politikerne som pekes ut som fremmedfiendtlige forsøker å late som om Margrethes knallharde uttalelser ikke gjelder dem. Dette til tross for at kritikken sikkert vil bli brukt mot dem i debattene fremover.

- Hun har frihet til å uttale seg som hun vil. Men man behøver jo ikke å være enig i alt hun kommer med, sier Pia Kjærsgaard, lederen for det framgangsrike Dansk folkeparti til Expressen. Hennes parti har ved hjelp av sin innvandrerpolitikk seilt opp som landets tredje største parti. Dronning Margrethes kritikk kommer samtidig med at den ledende britiske avisa Guardian omtaler de danske asylmottakene som «de hardeste i Europa».

FRITTALENDE: Dronning Margrethe både gleder og ergrer med sine uttalelserom sine mange landsmenns betydelige skepsis til innvandrere fra andre kulturer.