TikTok:

Advarer mot dødelig TikTok-trend

- Vi voksne må advare mot slike ekstreme utfordringer, sier psykolog Peder Kjøs etter dødsfall.

TIKTOK: Psykolog Peder Kjøs mener ungdommer må vite hvor farlige enkelte utfordringer faktisk kan være. Foto: Kristoffer Myhre / BrandPeople
TIKTOK: Psykolog Peder Kjøs mener ungdommer må vite hvor farlige enkelte utfordringer faktisk kan være. Foto: Kristoffer Myhre / BrandPeople Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterett avviste tirsdag 1. august Archie Battersbees (12) families begjæring om å anke avgjørelsen om å avslutte livsstøtte. Dermed er det besluttet at han skal kobles fra respiratoren som holder ham kunstig i live.

Lørdag 6. august gikk Archie bort.

Tolvåringen havnet i koma etter at mora Hollie Dance fant sønnen bevisstløs hjemme på gulvet. Det spekuleres på om han skal ha prøvd å gjennomføre en viral utfordring på TikTok.

Dagbladet går ikke ut med navn eller detaljer rundt denne trenden, fordi vi ikke ønsker å bidra til ytterligere spredning av den.

Det har vært meldt om flere dødsfall de siste åra, som har blitt koblet til ulike trender på TikTok. Nå advarer flere eksperter om farlige trender som florerer på plattformen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med TikTok for en kommentar til saken. De har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.

- Alltid ført til ulykker

Dagbladet har snakket med psykolog Peder Kjøs. Han forteller at det hører ungdomstida til å prøve ulike grenser, også fysiske.

- Det er ikke alltid det ender bra. Det har alltid ført til ulykker av ulike slag. Vi voksne må advare mot slike ekstreme utfordringer, enten de skjer på nett eller andre steder. Ungdommer på TikTok er nødt for å vite hvor farlige enkelte utfordringer faktisk kan være.

Psykologen forklarer at selv om testing av grenser kan være farlig, er de fleste unge fornuftige og vurderer risiko godt.

- Vi ser at de fleste barn og unge i dag har god kontakt med foreldrene sine, og lytter mer enn det barn gjorde på 70-tallet, utdyper han.

Sender anonyme spørsmål

Brage Ulvmoen er fagansvarlig lege hos nettstedet Ung.no, som er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får de svar på det de måtte lure på.

Ulvmoen forteller til Dagbladet at ungdommer ofte sender inn anonyme spørsmål som omhandler utfordringer på TikTok som de ønsker å prøve ut.

- I disse tilfellene gir vi ungdommen råd om å unngå å gjennomføre skadelige utfordringer, hvor vi også forsøker å forklare de potensielle helseskadene som kan oppstå, sier Ulvmoen.

Blir brukt av niåringer

Medietilsynet har undersøkt barn og unges mediebruk i en årrekke. De ser at debutalderen for bruk av sosiale medier, har gått ned over tid:

Halvparten av niåringene bruker ett eller flere sosiale medier, ifølge Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020.

MEDIETILSYNET: Pernille Huseby forteller det er viktig at foreldre følger godt med. Foto: Medietilsynet/ Mathias Fossum
MEDIETILSYNET: Pernille Huseby forteller det er viktig at foreldre følger godt med. Foto: Medietilsynet/ Mathias Fossum Vis mer

- Hvilke apper som brukes av barn og unge, endres raskt, sier kommunikasjonsdirektør i Medietilsynet, Pernille Huseby, til Dagbladet.

- Da Medietilsynet undersøkte barn og unges mediebruk i 2018, var TikTok så lite kjent at bruken ikke engang ble målt. To år etter var 65 prosent av 9-18-åringene på TikTok.

Huseby forteller videre at mange foreldre anser plattformen for å være en ufarlig app der barna sender morsomme videosnutter til hverandre.

- Men dette er også en tjeneste der man blir eksponert for svært ulikt innhold fra hele verden og kan bli kontaktet av fremmede mennesker, advarer hun.

Foreldre bør lære

Kaare André Ødegaard (36) er fagansvarlig for Nettpatruljen i Sør-Vestpolitidistrikt. Han forteller til Dagbladet at foreldre må ta ansvar.

TIKTOK: Fagleder i Nettpatruljen Sør-Vest, Kaare Andre Ødegaard, anbefaler å følge aldersgrensen på TikTok som er 13 år. Foto: Privat.
TIKTOK: Fagleder i Nettpatruljen Sør-Vest, Kaare Andre Ødegaard, anbefaler å følge aldersgrensen på TikTok som er 13 år. Foto: Privat. Vis mer

- Jakten på sosial status gjennom likerklikk og følgere gjør at mange flytter terskler som ikke nødvendigvis er forsvarlige, sier han og fortsetter:

- TikTok har veldig gode innstillinger for foreldre, som de blant annet kan aktivere under «Begrenset modus».

TikTok informerer på sine hjemmesider at innhold som ikke passer for alle målgrupper, blir begrenset dersom «Begrenset modus» er aktivert.

- Det å bygge trygge ungdommer, er viktig for å gi de anerkjennelse og ros for faktiske prestasjoner og ikke for rekkevidde, sier Ødegaard.

Politiet er tilgjengelig

Ødegaard forteller videre at dersom foreldre eller ungdommer ønsker diskutere ting man har sett, er Nettpatruljen tilgjengelig hele døgnet.

- Vi ønsker at det skapes trygge rammer for å snakke med voksne om hva man opplever på sosiale medier, sier han til Dagbladet før han fortsetter:

- Dette bør også foreldrene lære seg, i tillegg til å spørre om hvem de har snakket med, eller hvilke videoer de har sett den dagen.

Ødegaard opplyser om at det tidligere har florert med flere skumle og farlige TikTok-trender.

- Her må foreldre og barn rapportere det til TikTok, slik at de kan sperre ned det som bryter med retningslinjer, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer