Advarer mot dødsbakterie

SKIEN (Dagbladet): Folkehelsa oppfordrer personer uten milt eller svekket milt til å ha antibiotika i beredskap hjemme for å stoppe angrep fra «dødsbakteriene» på et tidlig stadium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi anbefaler personer som har fått fjernet milten å ha antibiotika hjemme, slik at de kan starte behandlingen selv hvis dersom de ikke kommer raskt til lege, sier overlege Ingeborg Aaberge i Folkehelsa til Dagbladet.

Nye dødsfall

I går skrev Dagbladet om en 37-årig barnefar fra Vestlandet som sist helg og i løpet av et halvt døgn ble syk og døde av blodforgiftning etter å ha blitt angrepet av «dødsbakterien» hæmophilus influenzae. Mannen, som kunne vært reddet dersom han hadde blitt behandlet tidlig med antibiotika, hadde ikke milt.

I går fikk Dagbladet opplyst at også ei ung kvinne døde på Ullevål sykehus i Oslo for noen dager siden. Kvinnen ble angrepet av pneumokokkbakterier og var forsvarsløs mot dødsbakteriene _ etter alt å dømme på grunn av en svekket milt, som gir nedsatt immunforsvar.

font face=arial,helvetica>Mørketall

- Vi har grunn til å tro at det var feil ved milten, sier patolog Jan Mæhlen på Ullevål sykehus til Dagbladet.

«Dødsbakterien» tok livet av kvinnen på under to døgn. Legene stod maktesløse. I fjor førte disse bakteriene til minst 36 dødsfall her i landet.

- Jeg tror det virkelige antallet er betydelig høyere. Mange ganger blir ikke riktig dødsårsak klarlagt, bl.a. på grunn av for få obduksjoner, sier Mæhlen.

Influensa-symptomer

Personer som har fjernet milten, eller har en svekket miltfunksjon, kan i følge Folkehelsa beskytte seg mot dødsbakteriene på to måter: De bør ta en vaksine mot pneumokokker og ha antibiotika lett tilgjengelig.

Noen timer fra eller til kan bety liv eller død for denne utsatte gruppen. De sinte bakteriene kan lett forveksles med en influensa.

I 1994 beregnet Folkehelsa at omkring 3000 personer her i landet som ikke har milt ikke hadde fått den livsviktige vaksinen mot pneumokokker.

- Vi vet ikke antallet i dag, men det er trolig fortsatt mange, sier Ingeborg Aaberge på Folkehelsa.

Vaksinen kan redde liv. Men den hjelper ikke mot alle dødsbakteriene. Derfor anbefaler Folkehelsa i tillegg for denne gruppen å ha et beredskapslager hjemme av antibiotika.

Flere i faresonen

Enkelte forskere mener at det ikke bare er pasienter som har fått fjernet milten som er i faresonen.

Også sykdommer i tarmsystemet, revmatisme og blodsykdommer kan føre til redusert milt-funksjon. I neste omgang kan det gjøre disse pasientene til hjelpeløse ofre for angrep fra dødsbakterier som pneumokokker.

Seksjonsoverlege Bernt Heger ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus mener at alle i risiko-gruppene, bør inngå i det anbefalte vaksineprogrammet mot pneumokokker til Folkehelsa.

«Tragiske tilfeller»

- Vi har tragiske tilfeller der personer i denne gruppen blir rammet og dør uten at de har hatt muligheten til å beskytte seg. Jeg vil ikke skremme opp folk, men personer kan være 'udetonerte bomber' uten å vite det , sier Bernt Heger.

Ingen vet i dag hvor mange personer i Norge som har milt-svikt.

- Det blir bare antagelser. De fleste lever med det og klarer seg . Men i de tilfeller hvor bakterieangrepet skjer kan få det dramatiske konsekvenser, sier Heger.

ALARM: Personer med tarmsykdommer og revmatisme kan være ekstra utsatt for dødsbakteriene på grunn av svekket miltfunksjon, mener seksjonsoverlege Bernt Heger ved Ullevål sykehus.