Advarer mot dødsheten: - Burde ikke være folk i gatene

Den pågående hetebølgen blir sammenliknet med hetebølgen Frankrike opplevde i 2003, da nesten 15.000 mennesker døde.

EN NY HETEBØLGE OVER EUROPA: Varmerekordene står for fall flere steder i Europa. Video: NTB Scanpix/ Google Earth/ Newsflare Vis mer

Hetebølgen har inntatt Europa. Torsdag er det ventet temperaturer opp mot 42 varmegrader i Frankrike. Myndighetene advarer mot ekstremvarme.

Varmerekorder over hele Europa står for fall. Blant annet Frankrikes, satt tidligere denne sommeren: 44,3 varmegrader.

I Paris kan temperaturen nå 42 grader. Det vil i så fall være den varmeste dagen i Paris siden juli 1947. Hetebølgen skjer under en måned etter at temperaturrekorder ble knust i landet.

- Aldri vært så varmt

Onsdag klokka 14.00 var den franske byen Vichy Europas varmeste med 38,4 varmegrader, opplyser Meteorologisk institutt.

Marita Sætre (40) fra Ålesund er på ferie med familien i Romans-sur-Isèr, noen timer unna Vichy.

Sætre drar til Romans-sur-Isèr hvert år, og har aldri opplevd så høye temperaturer der før.

PÅ FERIE: Marita Sætre ferier for tiden i de varme strøkene i Frankrike. Foto: Privat
PÅ FERIE: Marita Sætre ferier for tiden i de varme strøkene i Frankrike. Foto: Privat Vis mer

- Gradestokken har bikket 40 varmegrader mens vi har vært her nede. Selv syntes jeg varmen er overkommelig, men resten av reisefølget er ikke helt enig i det. Vi er ikke vant til så høye temperaturer. Men nå bor vi heldigvis med basseng i hagen og aircondition inne, så vi har muligheten til å kjøle oss ned.

Hun forteller at de prøver å ikke sole seg men heller holde seg inne midt på dagen, da det er varmest.

Ifølge Sætre har myndighetene i Romans-sur- Isèr satt i gang en rekke tiltak som følge av de høye temperaturene.

- De oppfordrer folk til å holde seg i skyggen og drikke mye vann, og de passer ekstra godt på de eldre.

Hun forteller at myndighetene passer på når det er så høye temperaturer på grunn av flere dødsfall under tidligere hetebølger.

Advarer

Det franske meteorologiske institutt advarer også mot «urbane varmesentre» som gjør storbyene spesielt sårbare, fordi veier og bygninger absorberer varme om dagen og fungerer som radiatorer om natta. Det fører til at lufta ikke får kjølt seg ned.

- På ettermiddagen burde det ikke være folk i gatene. De som er det, bør dekke seg med løstsittende hvite klær, sier akuttlege Christophe Pudhomme til lokalavisa Le Parisien.

Hetebølgen som pågår nå blir sammenliknet med hetebølgen Frankrike opplevde i 2003, da nesten 15 000 døde, ifølge BBC.

Temperaturer på 40-tallet kan også nå så langt nord som Belgia, Luxemburg og Nederland. Sistnevnte har allerede satt ny varmerekord, med 38,8 grader på gradestokken.

Den gigantiske hetebølgen som vil bre seg over hele Vest-Europa vil også føre til svært varmt vær her i nord.

HETEBØLGE: To personer kjøler seg ned i en fontene i Brussel onsdag. Foto: Francisco Seco/AP
HETEBØLGE: To personer kjøler seg ned i en fontene i Brussel onsdag. Foto: Francisco Seco/AP Vis mer

Topp fredag

I Sverige er temperaturen sagt å nå 37 varmegrader i løpet av de nærmeste dagene, ifølge Aftonbladet. Stig-Arild Fagerli, meteorolog i StormGeo, sier imidlertid til Dagbladet onsdag at det skal godt gjøres å komme så høyt.

Varmen kommer smygende til Norge. Det er forventet at torsdag blir veldig varm, mens toppen er ventet på fredag. Klokka 15.00 hadde Kotsøy i Trøndelag nådd 30,1 grader.

- Det vil bli godt over 30 grader. Det ser ut som det blir varmest først og fremst i Trøndelag, men også på Østlandet og lokalt på Vestlandet og Møre-kysten, sier statsmeteorolog Ovhed til Dagbladet.

Men verken Fagerli eller Ovhed kan imidlertid love at det settes noen nasjonale rekorder her til lands - men at det kan være at noen lokale værstasjoner når nye rekorder.

- For noen dager siden, så det ut som vi kunne nå rekordvarme i varselet. Nå er det ikke fullt så ekstremt. Men lokale rekorder kan bli satt, sier Fagerli til Dagbladet.

Varer over helga

Temperaturen i Sør-Norge er ventet å stige allerede fra onsdag, og det er indre strøk på Østlandet og i Trøndelag - og indre strøk på Vestlandet - som ser ut til å få godt over 30 varmegrader.

- Unntaket er at det kan komme litt tåke langs kysten. Hvis noen sitter der ute på ei øy og forventer 30 grader, kan de bli meget skuffet. Men drar de inn i landet, kan de fort oppleve temperaturer som er ti grader høyere, sier Fagerli.

Det er usikkert hvor lenge finværet kommer til å holde, men Fagerli opplyser at det trolig holder seg i det minste til mandag.

- Det er mer usikkerhet rundt tirsdag og onsdag. Siste prognoser viser at varmen definitivt er borte tirsdag. Det kan komme mer ettermiddagsbyger - at vi kan få varme dager, men også regn og torden på ettermiddagene.

- Det ser ut som den verste varmen trekker seg unna. Det vil fortsatt være sommertemperaturer, men ikke hetebølge, sier Ovhed.