Advarer mot dødslek

OSLO/STRYNEFJELLET (Dagbladet): Her i dette området på Strynefjellet mente ekspertene så seint som søndag kveld at det ikke ville gå snøras. Mandag morgen braste likevel et kjemperas over riksveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertene advarer nå sterkt mot å bevege seg utenfor oppmerkede løyper over hele landet. Norges Geotekniske Institutt (NGI) melder nå om middels stor snøskredfare over hele landet.

Selvutløst

- Det betyr at det ikke er alarmerende stor fare for selvutløste skred, forteller informasjonssjef i NGI, Kjell Hauge til Dagbladet. I samme åndedrag advarer han på det sterkeste mot å leke seg utenfor oppmerkede skiløyper og andre turløyper i fjellet. Å leke seg utenfor oppmerkede løyper kan fort bli en dødslek, ifølge Hauge som blant annet viser til at det på Vestlandet har falt store snømengder den siste tida.

- Det er forholdsvis liten fare for selvutløste skred. Den klart største faren er at mennesker selv utløser skred, sier Hauge.

- Det er absolutt grunn til å advare mot for eksempel off piste-kjøring. Ta til vettet og ikke tro at innkjøp av all slags fancy utstyr kan redde deg fra snøskredet, sier han.

Selv om snøskredfaren er middels stor, kan den ifølge Hauge bli overhengende så snart du beveger deg ut i bratthengene utenfor løypene. Det viser blant annet to dødsulykker de siste ukene: Fredag omkom en 25 år gammel skiløper ved Roaldshornet i Stranda på Sunnmøre, mens en snøscooterkjører omkom ved fjellet Skavlen utenfor Trondheim for fire uker siden. Alt tyder på at begge de omkomne beveget seg utenfor merkede løyper, og at de selv utløste de fatale skredene.

Kjemperas

I går gikk et kjemperas over riksveg 15 over Strynefjellet. Til tross for at ekspertene så seint som søndag mente snøskredfaren var middels, og at stenging av veien derfor var unødvendig, feide det 100 meter brede raset over veien mandag morgen. Politiet og letemannskaper søkte gjennom skredet etter mulige biler som kunne være tatt av skredet, men fant ingenting.

SIKKERT: Søndag kveld mente ekspertene det ikke ville gå skred her ved Oppjordstunnelen og Grasdaltunnelen på Strynefjellet. Mandag morgen braste likevel et kilometer bredt snøskred over riksveien.