Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot energidrikke

Kan belaste et barns kropp unødig, ifølge ny forskning.

NY FORSKNING: - Barn trenger ikke energidrikker, sier dr. Holly Benjamin, fra American Academy of Pediatrics. Hun er en av forfatterne bak en ny rapport som advarer barn og unge mot Red Bull og andre energidrikker. Foto: Jon Terje Hellgren hansen / Dagbladet
NY FORSKNING: - Barn trenger ikke energidrikker, sier dr. Holly Benjamin, fra American Academy of Pediatrics. Hun er en av forfatterne bak en ny rapport som advarer barn og unge mot Red Bull og andre energidrikker. Foto: Jon Terje Hellgren hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en fersk rapport advares det mot at barn og tenåringer drikker såkalte energidrikker - og det rådes til restriktiv bruk av sportsdrikker.

- Barn trenger ikke energidrikker, sier dr. Holly Benjamin, fra American Academy of Pediatrics. Hun er en av forfatterne bak den nye rapporten.

Benjamin mener at et regelmessig inntak av energidrikker vil belaste kroppen unødig.

Kan ha bivirkninger
Ifølge ferske tall fra analysebyrået Nielsen Norge solgte norske dagligvarebutikker sports-og energidrikker for 440 millioner kroner. 
  - Disse drikkene inneholder koffein og andre stimulerende stoffer som ikke er næringsgivende , sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

I den nye rapporten, publisert i tidskriftet Pediatrics, har forskerne undersøkt virkningen av energidrikke.

- Hvis man drikker dette regelmessig, så belaster det kroppen. Og man vil ikke belaste kroppen til en person som vokser, sier Benjamin.

Forskerne poengterer at disse drikkene ofte inneholder vitaminer og urter, man ikke alltid vet om kan ha bivirkninger.

- Forstyrrer hjerterytmen Forskerne hevder at noen av stoffene som finnes i energidrikker blant annet kan forstyrre hjerterytmen.

De understreker derimot at det finnes få eksempler på skader knyttet direkte til disse drikkene.

- En 15 år gammel gutt med AD-HD ble nylig innlagt på sykehus etter å ha drukket to flasker av merket Mountain Dew. Denne drikken inneholder koffein, og gutten gikk allerede på AD-HD medisin. Den ekstra koffeinen kan ha vært utslagsgivende for at han ble syk, sier Benjamin til nyhetsbyrået.

- Vann er den beste tørstedrikken
Tidligere har forskere beskrevet flere tilfeller av hjerteproblemer og nyre- eller leverskader hos mennesker som har drukket store mengder energidrikke. Merker som ble trukket fram i denne tidligere rapporten inkluderer Red Bull, Spike Shooter og Redline, ifølge Reuters.

Selv om forskerne poengterte at slike tilfeller er veldig uvanlig, og at det er vanskelig å linke disse sykdommene direkte til sportsdrikker, oppfordrer de til forsiktighet, spesielt i forhold til barn.

- Ikke overdriv
Den østerrikske energidrikken Red Bull var forbudt i Norge fram til 2009. Nå er de markedsledende. Kommunikasjonsrådgiver Kristian Kjelman i Red Bull Norge lar seg ikke skremme av den amerikanske undersøkelsen.

- Barn har ikke behov for energidrikk, og bør generelt sett holde seg unna drikker som inneholder koffein. Det står på emballasjen vår at drikken ikke anbefales for barn, og vi deler aldri ut vareprøver til ungdom under 15 år, skriver Kjelman i en epost til Dagbladet.

- En boks Red Bull (250 ml) inneholder omtrent like mye koffein som en vanlig kopp kaffe (80 mg). Ingen har behov for å overdrive inntaket, og man trenger sjelden mer enn én boks for å føle seg oppkvikket. Red Bull har i samråd med leger satt en egen grense på 15 år, fordi ungdom normalt er i «kaffemoden alder da.», skriver Red Bull-rådgiveren.

- Om man er en ung idrettesutøver, så kan en sportsdrikk være ok fordi det inneholder sukker også, men for de aller fleste barn er vann den beste tørsteslukkeren, sier dr. Holly Benjamin Reuters.

SELGES I NORGE: Merker som Burn, Red Bull og Battery er såkalte energidrikker som selges på det norske markedet. Foto: Jon Terje Hellgren hansen / Dagbladet
SELGES I NORGE: Merker som Burn, Red Bull og Battery er såkalte energidrikker som selges på det norske markedet. Foto: Jon Terje Hellgren hansen / Dagbladet Vis mer