Advarer mot ensomme ulver

Syria-krigerne har størst vilje og evne til å utføre terror i hjemlandene. Men det er de stille sympatisørene som er vanskeligst å stanse.

ADVARER: I sommer gikk terroralarmen i Oslo, etter at PST gikk ut og advarte om en konkret terrortrussel mot Norge. Nå advarer myndighetene igjen etter flere angrep mot vestlige mål den siste tiden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ADVARER: I sommer gikk terroralarmen i Oslo, etter at PST gikk ut og advarte om en konkret terrortrussel mot Norge. Nå advarer myndighetene igjen etter flere angrep mot vestlige mål den siste tiden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier den ledende terrorforskeren Magnus Ranstorp til Dagbladet.

Terrormetoden - at IS-sympatisører kan operere alene, og utfører terrorangrep uten nødvendigvis å ha fått noen direkte ordre fra noen overordnet, er en svært vanskelig trussel å stå imot, mener Ranstorp.

- Man har de som sitter hjemme og isolerer seg og konsumerer propagandamateriale. Så agerer de. Disse er det svært vanskelig å avsløre, sier Ranstorp.

Såkalt selvradikalisering har fått økt oppmerksomhet blant terrorforskere de senere årene.

- Er man flere, er sjansen for å bli oppdaget større. Men ensomme ulver, som selv tar på seg denne rollen som del av en virtuell sammenheng, lar seg vanskelig oppdage.

Enkle midler En av lederne i Den islamske stat, Abu Muhammad al-Adnani, oppfordrer i et videoklipp, til terror mot vesten.

Dagbladet vet at PST mener det er en sammenheng mellom flere terrorangrep med kniv, øks og skytevåpen i flere vestlige land de siste ukene, etter trusselklippet ble offentliggjort.

TERORFORSKER: Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøgskolen har jobbet med internasjonal terrorisme i over 20 år. Foto: Forsvarshögskolan
TERORFORSKER: Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøgskolen har jobbet med internasjonal terrorisme i over 20 år. Foto: Forsvarshögskolan Vis mer

- Fellestrekkene i planene har vært å angripe symboltunge mål med enkle midler, skriver  PST i en pressemelding.

Flere av angrepene er utført av enkeltpersoner, uten kjent tilknytning til noe terrornettverk.

I oktober ble fire politimenn i New York angrepet med øks. I september ble to politimenn overfalt i Melbourne, Australia med kniv. Fire menn ble i forrige måned arrestert i London, siktet for å ha planlagt skyting mot en politistasjon i den engelske hovedstaden. For noen uker siden angrep en terrorist parlamentet i Canada.

Overfor Dagbladet bekrefter PST-sjef Benedicte Bjørnland at det er over 50 prosent sannsynlighet for at det vil skje et angrep mot Norge i løpet av neste år. 

- Det er et voksende miljø av ISIL-sympatisører i Norge, sier PST-sjefen til Dagbladet i dag.

Ranstorp mener det er mange faktorer som kan gjøre en IS sympatisør til en terrorist.

Utløsende livskrise - Bakgrunnen er svært forskjellig. Det finnes de som er velutdannede og kommer fra en god økonomisk bakgrunn. Men mange opplever set stort trykk i livet, med problemer økonomisk, relasjonsmessig eller psykisk.

Når man da i tillegg får en ekstern faktor, som Muhammed-tegningene eller Norges militære engasjement, føler man at man kan handle på vegne av IS. Alle som gjør dette hylles i organisasjonens propaganda, så det er et insentiv for å gjøre noe, å bli noe, sier Ranstorp.

Han understreker at det å delta i væpnet kamp i en konfliktsone, som i Syria eller Irak, senker terskelen for å utføre terror kraftig. 

- De som deltar i terrortrening er ikke bare mer kapable, men har også knyttet internasjonale kontakter. De kan bli identifisert, og rekruttert til å utføre noe hjemme. Med europeiske pass har de fri bevegelse inne i Europa, sier Ranstorp.

• Les også: Dette er historien om de fire IS-terroristene som utløste terroralarmen i sommer