Advarer mot ensomme ulver

Syria-krigerne har størst vilje og evne til å utføre terror i hjemlandene. Men det er de stille sympatisørene som er vanskeligst å stanse.

ADVARER: I sommer gikk terroralarmen i Oslo, etter at PST gikk ut og advarte om en konkret terrortrussel mot Norge. Nå advarer myndighetene igjen etter flere angrep mot vestlige mål den siste tiden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ADVARER: I sommer gikk terroralarmen i Oslo, etter at PST gikk ut og advarte om en konkret terrortrussel mot Norge. Nå advarer myndighetene igjen etter flere angrep mot vestlige mål den siste tiden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det sier den ledende terrorforskeren Magnus Ranstorp til Dagbladet.

Terrormetoden - at IS-sympatisører kan operere alene, og utfører terrorangrep uten nødvendigvis å ha fått noen direkte ordre fra noen overordnet, er en svært vanskelig trussel å stå imot, mener Ranstorp.

- Man har de som sitter hjemme og isolerer seg og konsumerer propagandamateriale. Så agerer de. Disse er det svært vanskelig å avsløre, sier Ranstorp.

Såkalt selvradikalisering har fått økt oppmerksomhet blant terrorforskere de senere årene.

- Er man flere, er sjansen for å bli oppdaget større. Men ensomme ulver, som selv tar på seg denne rollen som del av en virtuell sammenheng, lar seg vanskelig oppdage.

Enkle midler En av lederne i Den islamske stat, Abu Muhammad al-Adnani, oppfordrer i et videoklipp, til terror mot vesten.

Dagbladet vet at PST mener det er en sammenheng mellom flere terrorangrep med kniv, øks og skytevåpen i flere vestlige land de siste ukene, etter trusselklippet ble offentliggjort.

- Fellestrekkene i planene har vært å angripe symboltunge mål med enkle midler, skriver  PST i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer