Valgkamp 2021

Advarer mot Ernas klimaplan

Hadia Tajik advarer mot Erna Solbergs klimaplan. Den vil ikke nå klimamålene, men den kan øke forskjellene, mener Ap-nestlederen. - Skremmeretorikk, svarer olje- og energiminister Tina Bru (H).

UT MOT ERNA: - Erna Solberg har ikke en troverdig strategi for å kutte utslipp frem mot 2030, sier Ap-nestleder Hadia Tajik, her på valgkamp og kakeutdeling i Rogaland. Til høyre partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
UT MOT ERNA: - Erna Solberg har ikke en troverdig strategi for å kutte utslipp frem mot 2030, sier Ap-nestleder Hadia Tajik, her på valgkamp og kakeutdeling i Rogaland. Til høyre partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Tajik er Høyres plan for å nå klimamålene ikke troverdig fordi de er avhengig av et klimafornektende Frp.

- Klimapolitikk helt i det blå er ikke det velgerne trenger nå. Det er vanskelig å se Fremskrittspartiet som noe annet enn et parti med klimafornektere i sentrale posisjoner. Når det er de som er garantisten for statsbudsjettene til Erna Solberg, vil de ikke være i stand til å kutte utslipp i det omfang eller tempo som må til.

- Erna Solbergs har ikke en troverdig strategi for å kutte utslipp fram mot 2030, nå bare ni år før utslippene skal være halvert, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Dagbladet.

Hun sier en regjering som skal kutte utslippene i tråd med Parisavtalen ikke kan være avhengig av klimafornektere.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Borgerlig klimakaos

- Det er knapt noen steder det borgerlige kaoset er mer synlig enn i klimapolitikken. Dette har vi ikke tid til. Nå kreves det en målrettet politikk for å kutte utslipp, skape arbeidsplasser og skape en rettferdig omstilling, slik Arbeiderpartiet har planer for.

- Vi vil øke det norske klimamålet til kutt på 55 prosent, og det målet skal også gjelde for kvotepliktig sektor. Dessuten vil vi ikke åpne for å kjøpe oss fri gjennom å kutte i utlandet for ikke-kvotepliktig sektor. Alt er mer ambisiøst enn regjeringen, sier Tajik.

Hun sier Ap vil sikre en rettferdig omstilling ved at økte klimaavgifter skal følges av kutt i skatt eller avgifter til vanlige folk. Ap vil at staten skal ha en aktiv rolle i omstillingen til et grønnere næringsliv, og mener Høyre i stor grad vil la markedet fikse klimaproblemet.

KLIMARAPPORTEN: Lederen i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen (47) med en klar oppfordring om hvilke partier man bør styre unna til valget. REPORTER: Line Fransson. VIDEO: Magnus Paus. Vis mer

- Ap og Høyre er enige om at det ikke skal settes en sluttdato for oljenæringen, at den skal utvikles, ikke avvikles. I valgkampen framstår dette som en hovedskillelinje, mellom dem som vil sette stopp for næringen og de som vil utvikle og omstille den?

- Jeg er ikke enig i at det er den viktigste skillelinjen i dag. Ap er opptatt av forutsigbare rammer for en av våre viktigste industrier. Vi vil ha aktiv næringspolitikk, mens Høyre overlater til markedet å løse klimaproblemet. Vi vil ha en rettferdig klimapolitikk som gir trygge jobber, mens Høyre ikke prioriterer dette. Vi vil ikke samarbeide med et parti med klimafornektere i sentrale posisjoner, mens det vil Høyre.

Progressiv klimapolitikk

- Men Ap må samarbeide med partier som ikke vil tillate mer leting etter ny olje og gass, som SV.

- Vi har i åtte år vist at det er mulig å finne gode løsninger med Sp og SV, og har mål om å få til en progressiv klimapolitikk samtidig som vi skaper arbeidsplasser, sier Tajik, og viser til at alle de tre partiene går til valg på en mer aktiv og grønn industripolitikk.

TOMME LØFTER: - Jeg har ennå ikke sett noe annet enn fine slagord og tomme løfter fra Ap, sier olje- og energiminister Tina Bru, her på besøk i industriparken på Herøya. Hun mener regjeringens klimaplan er den eneste troverdige som er lagt fram. Foto: Hanna Johre / NTB
TOMME LØFTER: - Jeg har ennå ikke sett noe annet enn fine slagord og tomme løfter fra Ap, sier olje- og energiminister Tina Bru, her på besøk i industriparken på Herøya. Hun mener regjeringens klimaplan er den eneste troverdige som er lagt fram. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

- Skremmeretorikk

- Dette er skremmeretorikk fra et parti som kuttet mindre utslipp med SV i regjering enn hva vi har klart med Frp i regjering. Utslippene i Norge er nå lavere enn i 1993. Det nytter ikke at venstresiden setter seg høye klimamål når politikken deres ikke virker. Den eneste måten venstresiden vil klare å kutte de norske utslippene raskere på, er å legge ned petroleumsnæringen, og det er vi mot, sier olje- og energiminister Tina Bru.

- Det er ikke noe nytt at Ap denne valgkampen lanserer Høyres politikk som deres nye politikk. Sist var det industri- og energimeldingen, denne gangen er det vårt grønne skatteskift med økt CO₂-avgift som kompenseres krone for krone ved reduksjon i andre skatter og avgifter. Ap har lite troverdighet på dette når de, sammen med partnerne, vil øke skattene med flere titalls milliarder kroner, fortsetter Bru.

Hun sier regjeringens klimaplan er den eneste konkrete planen for hvordan Norge skal kutte sine utslipp i tråd med klimamålene.

- Tomme løfter

- Jeg har ennå ikke sett noe annet enn fine slagord og tomme løfter fra Ap, så denne beskyldningen preller fort av.

Jeg tror heller ikke folk kjøper påstanden om at vi ikke har en aktiv næringspolitikk. Det grønne skiftet skjer over hele landet nå, fordi vi har investert og lagt til rette for utviklingen av nye, grønne industrier og utvikling av lav- og nullutslippsløsninger. Disse implementeres nå fortløpende i små og store bedrifter og bidrar til akselererte utslippskutt framover. Slik kutter vi utslippene, ikke utviklingen, sier Bru.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener Tajik prøver å snu fokuset vekk fra at Ap kan bli nødt til å samarbeide med Rødt og MDG etter valget.

- På en dag der vi nettopp har mottatt en svært viktig rapport om at kutt i produksjonen av norsk olje og gass vil øke de globale utslippene, bruker Hadia Tajik tid på å angripe Frps klimapolitikk framfor å forsvare eksistensen til en næring og arbeidere som det gamle industripartiet nå ser ut til å ha forlatt. Det er til å bli matt av, sier Listhaug. Rapporten hun viser til, er rapporten fra Rystad Energy for Norsk olje og gass.

LAR SEG IKKE LURE: Frp-leder Sylvi Listhaug tror ikke velgerne lar seg lure av det hun kaller Aps billige forsøk på bløff om Frps klimapolitikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LAR SEG IKKE LURE: Frp-leder Sylvi Listhaug tror ikke velgerne lar seg lure av det hun kaller Aps billige forsøk på bløff om Frps klimapolitikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror likevel ikke at folk lar seg lure av Arbeiderpartiets billige forsøk på bløff om Frps klimapolitikk. Mange har nok i likhet med oss registrert at Ap i flere år nå har vært i fritt driv mot venstresiden i sin iver etter å tre symbolske klimatiltak som ikke reduserer globale utslipp, nedover hodene på folk.

- Har forlatt Stoltenberg

- Partiet virker å ha forlatt Jens Stoltenbergs tidligere mantra om at utslippskuttene må tas der de har størst klimaeffekt, framfor størst symboleffekt, slik Tajik og hennes partifeller nå vil. Enten det gjelder elektrifisering av norske oljeplattformer eller ved å mer enn tredoble CO₂-avgiften på norske arbeidsplasser så ser vi at Ap konsekvent går inn for en klimapolitikk som bare flytter – ikke kutter norske utslipp, sier Listhaug.

Hun mener Norges utslippsforpliktelser kan nås billig og effektivt gjennom bruk av kvotesystemet i Europa, en mer offensiv skogpolitikk og fortsatt teknologisatsing i blant annet maritim industri.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer