Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot eurokrisen

Norge er ikke immun mot krisen på det europeiske arbeidsmarkedet, understreker arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

- MÅ VÆRE OBS: Arbeidsministe Hanne Bjurstrøm mener det er usannsynlig at Norge ikke kommer til merke den økonomiske krisen i Europa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- MÅ VÆRE OBS: Arbeidsministe Hanne Bjurstrøm mener det er usannsynlig at Norge ikke kommer til merke den økonomiske krisen i Europa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den økonomiske krisen i Europa viser seg ikke bare i statsbudsjettene, men har også tatt grep om arbeidslivet. 18 millioner mennesker i eurosonen er uten arbeid, ifølge tall fra juli.

I kriseland som Spania og Hellas er rundt en firedel av arbeidsstokken uten jobb.

For hele EU er ledigheten på 10,4 prosent, mens tallet i Norge er rundt 3 prosent.

- Norge er i en unik stilling. Men vi må være obs på at det er usikre tider, og at det er usannsynlig at ikke også vi kommer til å få merke krisen. Derfor er vi også klare på hvilke ulike tiltak som kan settes inn hvis det er behov for det, sier Bjurstrøm (Ap) til NTB.

Hun skulle torsdag delta på EU-kommisjonens store sysselsettingskonferanse i Brussel.

Bedrifter i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) tror den økonomiske krisen i Europa for alvor vil treffe norsk økonomi neste år. Eksportbedriftene frykter at både salg, priser og driftsresultater vil gå ned i 2013, viser Næringslivets økonomibarometer for tredje kvartal som ble lagt fram denne uka.

Ungdomsledighet I Europa er det spesielt ungdomsledigheten som bekymrer. I Hellas og Spania er over halvparten av unge under 25 år uten jobb, og stadig flere snakker om Europas «tapte generasjon».

- Jeg tror ikke vi kan overdrive effekten av dette, den enorme frustrasjonen som unge mennesker opplever når de har utdannet seg og ikke har mulighet. Vi ser også en del frustrasjon, blant annet i Hellas, som kommer til uttrykk i vold. Det er skremmende, sier Bjurstrøm.

Sammen med enorm gjeld, budsjettunderskudd og minusvekst er den høye arbeidsledigheten en stor bekymring som hemmer muligheten for økonomisk bedring i Europa.

Kvinner Konferansen «Jobs for Europe» i regi EU-kommisjonen går over to dager, og torsdag skulle Bjurstrøm lede en sesjon om kvinner og sysselsetting.

- Å få det oppdraget som ikke-EU-land er ærefullt. Det betyr at man ser at den politikken som Norge har ført, har vært vellykket når det gjelder å få kvinner i arbeid, mener Bjurstrøm.

- Norge har klart å ha både høye fødselstall og holde kvinner i jobb. Og det har vi klart fordi vi har vært gode til å legge til rette gjennom velferdsordninger for kvinner, gjennom barnehageutbygging og ordninger som bidrar til likestilling.

Slippe å velge Arbeidsministeren understreker viktigheten av at kvinner skal slippe å velge mellom karriere og familie.

- Det er det vi har klart i Norden, mener Bjurstrøm, som likevel er bekymret over antallet deltidsansatte kvinner i Norge.

- Det er et dilemma for samfunnet som helhet og en pensjonsfelle for de kvinnene det gjelder, mener hun.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media