Coronaviruset:

Advarer mot «europeisk felle»

I Europa truer en ny smittebølge. I USA er situasjonen en helt annen. Der har smitten begynt å stabilisere seg, og flere delstater har begynt å lempe på restriksjonene. Flere helseeksperter mener amerikanerne nå må unngå å gå i samme «felle» som Europa.

TREDJE BØLGEN: Flere europeiske land har innført strenge tiltak for å unngå en tredje smittebølge, men det blir stadig satt nye dystre rekorder. Foto: AP/NTB.
TREDJE BØLGEN: Flere europeiske land har innført strenge tiltak for å unngå en tredje smittebølge, men det blir stadig satt nye dystre rekorder. Foto: AP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere europeiske land har innført strenge tiltak for å unngå en tredje smittebølge, men noen står allerede i stormen.

Antallet nye smittetilfeller økte med rundt seks prosent i Europa i forrige uke, ifølge WHOs ukentlige statusoppdatering.

De høyeste tallene ble registrert i Frankrike, Italia og Polen.

Les mer om smittesituasjonen i Europa lenger ned i saken.

I USA er situasjonen derimot en helt annen. Der har smittesituasjonen stabilisert seg, og ligger nå på rundt 60 000 nye tilfeller hver dag.

Flere amerikanske delstater har begynt å lempe på restriksjonene, og begynt å åpne for at yngre voksne kan få vaksinen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Advarer amerikanerne

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

Nå advarer flere helseeksperter amerikanerne, og sier at optimismen i USA bør komme med forsiktighet.

- Europas raske avslapping av avstandskravene mange steder, kombinert med at mange slapper av fordi de ser lyset i enden av tunnelen, bidro til de nåværende smittetoppene.

Det mener Josh Michaud, assisterende direktør for global helsepolitikk ved Kaiser Family Foundation i Washington.

Han sier til AP at amerikanerne må fortsette å vaksinere de som kan bli hardest rammet av covid-19, men at man også må passe på mutasjonene. Om man gjør det mener han at man sakte kan lette på avstandskravene.

- Kan unngå dette

PAUSER: Sverige følger etter en rekke europeiske land, og pauser vaksineringen av Astra Zenecas coronavaksine. Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, omtaler avgjørelsen som «nok et tilbakeslag». Video: TT / NTB Vis mer

Også USA smittevernsjef, Anthony Fauci, mener USA må unngå å gå i samme «felle» som Europa.

- Dette skjedde i Europa. De hadde en nedgang i tilfeller, det jevnet seg ut og de reduserte smitteverntiltakene, sier Fauci til ABC News.

- Vi kan unngå dette hvis vi fortsetter vaksineringen og beskytter oss, uten å plutselig redusere smitteverntiltakene, legger han til.

Han peker også på virusmutasjonene som en stor utfordring, og advarer folk mot å slappe av.

- Selvom vi er forsiktige optimister vet vi at vi står framfor mange utfordringer, sier han til Bloomberg.

Nye, dystre rekorder

Flere europeiske land har den siste tida opplevd nye dystre coronarekorder.

Onsdag registrerte franske myndigheter det høyeste antallet nye coronatilfeller på ett døgn på nesten fire måneder.

Da ble det registrert 38 501 nye smittetilfeller, noe som er det høyeste døgntallet siden november.

ALVOR: Statsminister Erna Solberg (H) røper når hun virkelig forsto alvoret i corona-situasjonen. Foto: Jostein Sletten. Reporter: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer

Frankrikes statsminister Jean Castex har varslet at det kan komme nye tiltak i løpet av få dager for å prøve å få kontroll på smitten.

Stenger delvis ned

I Polen er det innført strenge restriksjoner etter at det ble registrert over 25 000 nye coronasmittede onsdag.

Polske myndigheter har besluttet å stenge ned deler av landet, og stengt både kjøpesentre, hoteller og kinoer.

- Pandemien fortsetter å utvikle seg, og det er ingen indikasjoner på at den er i ferd med avta, sier helseminister Adam Niedzielski ifølge NTB.

- Kan bli drastisk verre

Også i Tyskland har smitten skutt i været.

Christian Drosten, en virolog ved universitetssykehus i Berlin, omtaler smittesituasjonen i landet som «ikke bra».

KRISEPAKKE: Senatet i USA vedtok en coronakrisepakka på 1900 milliarder dollar. Video: AP Vis mer

- Situasjonen kan bli drastisk verre, sier han til The Guardian, og peker på at Tyskland spesielt sliter med å stanse spredningen av den britiske mutasjonen.

- Ikke enkel

Det samme sliter italienerne med.

Tirsdag registrerte Italia 502 nye coronarelaterte dødsfall, noe som er det høyeste antallet siden slutten av januar.

- Situasjonen er ikke enkel. Den britiske varianten sprer seg 35-40 prosent raskere, og representerer 54 prosent av alle smittetilfellene. Den sørafrikanske varianten er også til stede, sier Italias helseminister, Roberto Speranza.

Ifølge NTB er også intensivavdelingene i landet i ferd med å fylles opp igjen, og helsemyndighetene har uttrykt en bekymring over at smitten blant unge øker.

MILEPÆL: USAs president, Joe Biden, var tilstede da coronavaksine nummer 50 millioner ble satt torsdag. Vis mer

Over 3,2 millioner italienere har blitt smittet av coronaviruset så langt under pandemien.

Ny smitterekord

I Norge har vi lenge levd med svært strenge coronatiltak, men også vi opplever igjen økt smittespredning.

Tirsdag ble det satt ny nasjonal smitterekord. Onsdag ble det for andre dag på rad registrert over 1000 smittetilfeller her til lands.

Også norske helsemyndigheter har pekt på de svært smittsomme mutasjonene som en av årsakene til den økte smittespredningen.

- Vi står i en ny type pandemi. Vi har muterte virus som er mer smittsomme, og fortsatt veldig få som er vaksinert, har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalt til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer