Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot «evighetsstraff»

Forsvarer Marius Dietrichson krever at Nokas-dømte Metkel Betew (41) blir løslatt fra forvaring.

HASJ-DØMT: Metkel Betew (t.h.) ble dømt for å stå bak en hasjinnførsel i Oslo tingrett. Dette er en separert dom og kan ikke argumentere for forvaring, mener forsvarer Marius Dietrichson (t.h.). Her fra Oslo tingrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HASJ-DØMT: Metkel Betew (t.h.) ble dømt for å stå bak en hasjinnførsel i Oslo tingrett. Dette er en separert dom og kan ikke argumentere for forvaring, mener forsvarer Marius Dietrichson (t.h.). Her fra Oslo tingrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Borgarting lagmannsrett skal avgjøre om Nokas-dommen mot Metkel Betew (41) skal forlenges med tre år.

Påtalemyndigheten mener det er fare for at 41-åringen vil begå ny, alvorlig kriminalitet dersom han løslates fra forvaring. Samtidig venter Betew på å få begynne soningen på en tidsbestemt straff på fem år og fire måneder for narkotikakriminalitet.

- Her har han fått en dom. Så tenker Ila at de er uenig i det, og vil gi han det jeg vil kalle evighetsstraffen, sier forsvarer Marius Dietrichson.

Assisterende fengselsleder Tonje Sandal erkjente i retten at det er problematisk å legge opp et soningsløp med forvaringen og fengselsstraffen, men foreslo en slags utslusing.

- Jeg vil advare mot å starte et nytt evighetsløp i fengsel, ut fra en plan som man ikke vet kan gjennomføres, sier forsvareren i sin prosedyre.

Metkel Betew ble prøveløslatt fra forvaring i 2014, men ble gjeninnsatt for vilkårsbrudd etter at han hadde omfattende kontakt med kriminelle, blant dem David Toska og andre Nokas-dømte.

Betew ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år etter Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

Betew er den eneste av de Nokas-dømte som fortsatt soner straffen. Både David Toska og Kjell Alrich Schumann er løslatt. Sistnevnte brøt vilkårene for prøveløslatelse ni ganger i 2018.

- Meget mistenkelig

Kontakten med de kriminelle er et av argumentene til statsadvokat Arvid Malde.

Han påpeker i sin prosedyre at kontakten mellom de kriminelle ble sett på som meget mistenkelig, og at det kan antas at det var kriminelle forhold som ble diskutert.

Statsadvokaten begrunner gjentakelsesfaren med at Betew begikk Nokas-ranet mens han var på prøveløslatelse.

- Så ble han prøveløslatt igjen i 2014, og tar umiddelbart kontakt med kriminelle. Det er ikke bare vennskapelig kontakt. Det var åtte telefonnummer som ble benyttet til forskjellige ting. Påtalemyndigheten oppfattet det som skjulte møter, sier Malde.

NOKAS-RANET: I dag kommer dokumentaren «Gåten David Toska» på TV 2 og TV 2 sumo. Her gir hovedmannen bak norgeshistoriens største ranssak, David Toska, sitt første intervju noensinne over 15 år etter Nokas-ranet. Video: NTB Scanpix / Vårt lille land, TV 2. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener det er alarmerende at det som var positivt ved ham i 2014, ikke er det lenger.

Malde understreker også at Betew var klar over at det å ha kontakt med andre kriminelle ville resultere i at han ble gjeninnsatt.

- Likevel tok det bare fire uker før han var i kontakt med kriminelle, og dette eskalerte.

Avsluttet kontakt

I sin forklaring i retten sa Metkel Betew at han nå har avsluttet all kontakt med sine kriminelle venner. Han vil i framtida fokusere på jobb, familie og sin nye lidenskap, sjakk.

- Han forteller selv at han ikke skal ha noe mer kontakt med kriminelle. Det er fem år siden vilkårsbruddet. Situasjonen da var nok vanskelig for ham. Han var uforberedt på hvordan han ble møtt. Han har sittet fem år i fengsel siden den gangen og har skjønt hvordan han skal leve, sier forsvareren.

Dette er statsadvokaten uenig i.

- Vi har hørt positive ting om Betew. At han er flink i jobben og at familien er der for ham. Det var også tilfellet i 2014. Vi hører Betew si at han har endret seg. Lagmannsretten kan ikke ta hans påstand for gitt. Han må vise endring og forbedring over tid på Ila. Hvis ikke tar man en risiko man ikke skal ta.

Borgarting lagmannsrett skal nå avgjøre om forvaringen forlenges eller ikke, og avsi sin dom i saken.

Hele Norges coronakart