Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
BESLAG: Beslaget av den falske alkoholen ble gjort tidligere i sommer på svenskegrensa ved Magnormoen. Flaskene var gjemt i flere store tanker. Foto: Tolletaten Vis mer

Advarer mot falsk alkohol

I sommer har Tolletaten beslaglagt mer enn 5000 liter falsk alkohol. - Dette var sprit av ukjent kvalitet.

I forbindelse med en større internasjonal aksjon har Tolletaten, i samarbeid med politiet, nå avdekket over 5000 liter falsk alkohol.

VODKA: Spriten var tappet på vodkaflasker. Foto: Tolletaten.
VODKA: Spriten var tappet på vodkaflasker. Foto: Tolletaten. Vis mer

- Dette er første gang vi har gjort denne typen verifisering i Norge og har avdekket falsk alkohol. I dette tilfellet hadde vi ett beslag som innhold to ulike merker vodka. Begge var falske. På flaskene var det klistret på etiketter fra en kjent type vodka, men innholdet viste seg å ikke være det samme. Dette var sprit av ukjent kvalitet, sier Elisabeth C. Nettum, seniorrådgiver i Kontroll- og regelverksseksjonen i Tolldirektoratet til Dagbladet.

- Livsfarlig

Hun mener beslaget understreker farene ved å kjøpe smuglervarer, eller brennevin utenom godkjent forhandlersted.

- Å kjøpe disse produktene er livsfarlig. Du aner ikke hva du får. Vi kjenner til eksempler fra England og Tsjekkia der folk har omkommet etter å ha drukket falsk alkohol, sier hun og fortsetter:

SMUGLERJAKT: I Kristiansand kommer det både dansker og tyskere med ferja hver dag. Tollerne er mest opptatt av å ta narkotikasmuglere, men ser også etter tobakk, alkohol og ulovlig valuta. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars E. Bones Vis mer

- Beslaget viser hvor viktig det er at folk tenker på sikkerhet når de handler inn varer til konsum, og hvilken risiko man tar ved å spare penger.

ADVARER: Elisabeth C. Nettum, seniorrådgiver i Kontroll- og regelverksseksjonen i Tolldirektoratet. Foto: Privat
ADVARER: Elisabeth C. Nettum, seniorrådgiver i Kontroll- og regelverksseksjonen i Tolldirektoratet. Foto: Privat Vis mer

Beslaget av den falske alkoholen ble gjort i mai i år og flaskene kom inn til Norge over svenskegrensa ved Magnormoen utenfor Kongsvinger. Flaskene var gjemt i flere store tanker.

Koordinert

Aksjonen har fått navnet OPSON og gjennomføres årlig, og det er Europol og Interpol som koordinerer operasjonen.

- Det er viktig for Tolletaten å bidra i denne aksjonen og ikke minst belyse at det er stor sannsynlighet for at du kan kjøpe varer som ikke holder den standarden de utgir seg for. I verste fall kan dette være helseskadelig eller dødelig, sier Nettum.

Tolletaten har i denne aksjonen hatt fokus på å verifisere alkohol som beslaglegges, og det er ved hjelp av fotografier av beslaglagte varer at flere beslag av kopier av kjente merkevarer har blitt avdekket, opplyser Tolletaten.

- Kynisk

OVER 5000 LITER: Totalt ble det under aksjonen sendt inn 6 beslag til verifisering og 2 av disse viste seg å være falske. De to beslagene utgjorde til sammen 5080 liter sprit. Foto: Tolletaten
OVER 5000 LITER: Totalt ble det under aksjonen sendt inn 6 beslag til verifisering og 2 av disse viste seg å være falske. De to beslagene utgjorde til sammen 5080 liter sprit. Foto: Tolletaten Vis mer

Dette er første gang Tolletaten benytter denne kontrollmetoden rettet mot alkohol - med verifisering ved hjelp av foto.

- Metoden er svært enkel og koster oss lite når vi allerede har gjort beslaget. Vi sender bilder til Det europeiske kontoret for bedrageribekjempelse (OLAF). De sjekker beslagene mot rettighetshavere som igjen bekrefter eller avkrefter om varene er ekte eller ikke, forklarer Nettum.

Totalt ble det under aksjonen sendt inn 6 beslag til verifisering og 2 av disse viste seg å være falske. De to beslagene utgjorde til sammen 5080 liter sprit.

Det største beslaget var på 3880 liter falsk vodka og det andre beslaget var på 1200 liter vodka.

- Dette er en kynisk måte å selge sprit av ukjent kvalitet på, sier Nettum.

ANGREP: To bilister går til angrep på en tollvakt i India etter en diskusjon. Video: Newsflare / AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!