Advarer mot falsk og farlig sprit

Nytt marked: 55 000 tomme brennevinsflasker importert til Norge på 18 måneder.

EKTE VARE: Whisky og annen ekte vare på et utsalg i Puttgarten i Tyskland. Nylig beslagla norske tollere 980 liter sprit med falske whisky-etiketter. Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB.
EKTE VARE: Whisky og annen ekte vare på et utsalg i Puttgarten i Tyskland. Nylig beslagla norske tollere 980 liter sprit med falske whisky-etiketter. Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert

Tolletaten advarer mot falsk og svært helseskadelig brennevin fra ulovlige utsalgssteder, også kalt smuglerbrennevin.

Bakgrunnen for tolletatens gransking av det «svarte» spritmarkedet, er at det i løpet av de 18 siste månedene er blitt importert over 55 000 tomme brennevinsflasker til Norge.

Flasker og etiketter er naturtro kopier av kjente merker.

Tolletatens analyser viser at de importerte tomflaskene blir fylt med brennevin som er ulovlig produsert i Norge - og med såkalt smuglersprit.

Den norske alkoholloven definerer brennevin med alkoholstyrke over 22 volumprosent.

MESTERTYV: En polsk kvinne ble tørst, og bestemte seg for å rane en spritsjappe, uten de største ambisjonene. Video: Storyful Vis mer

Emballasje og innpakning

- Det kan være like farlig som å kjøpe brennevin på plastdunk i mørk bakgate. Våre observasjoner viser at de kriminelle nå legger mer innsats i emballasjen og innpakningen, sier tolldirektør Øystein Børmer i en kommentar til «oppblomstringen» av det illegale spritmarkedet.

Avdelingsdirektør Øyvind Giæver i Helsedirektoratet er også oppe med begge pekefingrene om det han kaller «ekstremt stor helserisiko».

- I verste fall kan ulovlig sprit inneholde metanol, som kan medføre blindhet og i verste fall død, advarer han.

Corona = nytt marked

Det er coronaepidemien, økt grensekontroll og reiserestriksjoner som har skapt et «nytt» marked for ulovlig import og ulovlig spritproduksjon her i landet.

- Det er også sannsynlig at de importerte tomflaskene fylles med innsmuglet brennevin via store forsendelser med rein sprit, som så blir vannet ut til brennevin i Norge, skriver Tolletaten i en pressemelding tirsdag.

Natt til 21. oktober i år stoppet tollere en bil med 980 liter alkohol innpakket i kartonger med falske whisky-etiketter. Det skjedde i Åsnes i Solør.

Hadde bestilt 1000 tomflasker

Fredag 12. november ble en varebil med over 1 000 tomme glassflasker og flere esker med korker sjekket i tollkontrollen på Svinesund.

Sjåføren kunne fortsette videre til mottaker, som Tolletaten også har gjort undersøkelser rundt.

- Mottaker ser ikke ut til å ha en logisk grunn til å motta denne lasten. Det mistenkes blant annet derfor at flaskene skal benyttes til brennevin for salg i Norge, skriver Tolletaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer