Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot falske 112-oppringninger

Flere har i dag opplevd oppringninger fra telefonnummer 112. Ikke gå i fella, sier politiet.

SVINDEL? Flere har opplevd oppringninger fra nødnummeret 112. Det er ikke politiet. Foto: Tero Vesalainen/NTB Scanpix
SVINDEL? Flere har opplevd oppringninger fra nødnummeret 112. Det er ikke politiet. Foto: Tero Vesalainen/NTB Scanpix Vis mer

Det er Troms politidistrikt som lørdag ettermiddag går ut med en advarsel:

- Hvis noen ringer fra telefonnummer 112 og gir uttrykk for at de er politi, er det ingen grunn til å tro på dem, sier operasjonsleder Lennart Steffensen til Dagbladet.

Han sier at politiet aldri gjør oppringninger fra nødnummeret, og at du derfor skal være svært varsom i kontakt med den som måtte ringe fra nevnte nummer.

- Det er all grunn til å være varsom med å gi fra seg personlige opplysninger. Det er viktig at vi får ut opplysninger om dette, sier Steffensen.

Han har personlig ikke snakket med noen som har vært i kontakt med dem som har ringt fra nødnummeret, men flere har meldt at de har et ubesvart anrop fra nummeret.

Slik Dagbladet skrev tidligere lørdag, ser det ut til at Norge er rammet av en svindelbølge, da flere nordmenn er forsøkt utsatt for telefonsvindel, blant annet med oppringninger fra Algerie. Operasjonslederen har imidlertid ingen informasjon om at dette kan ha noen sammenheng.

De ringes fra et ukjent utenlandsk telefonnummer som bare lar det ringe én eller et par ganger før det blir stille.

Mellom klokka 10 og 11 i dag, har det kommet over 10 000 anrop fra Algerie alene, opplyser Telenor. Det skal dreie seg om såkalt «wangiri»-svindel.

- Denne typen svindel har eksistert en god stund, men vi ser at det har kommet en ny bølge av svindelanrop i dag, sier kommunikasjonssjef David Fidjeland i Telenor og legger til:

- Dette er et klassisk svindelforsøk. Målet er å legge igjen et ubesvart anrop og få oss til å ringe opp igjen, slik at de kan tjene penger på tellerskritt. Telenor har sperret muligheten for å ringe tilbake til mange av disse numrene allerede, og vi jobber med å sperre ned flere nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling