SVINDEL: Svindlere som utgir seg for å være SAS lover bort flybilletter til heldige vinnere på Facebook. Dansk IT-ekspert advarer. Foto: Skjermdump
SVINDEL: Svindlere som utgir seg for å være SAS lover bort flybilletter til heldige vinnere på Facebook. Dansk IT-ekspert advarer. Foto: SkjermdumpVis mer

Svindel og SAS-flybilletter:

Advarer mot falske SAS-billetter: - Dette er spam

På Facebook lover svindlere som utgir seg for å være SAS, flybilletter til heldige vinnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Du har blitt valgt til å delta i våre kort undersøkelse for å få 2 gratis SAS flybilletter! Vi bare har 764 billetter igjen, skynd deg!».

Det er teksten som kommer opp dersom du trykker på svindel-linken som går sin gang på Facebook for tida. Svindlere utgir seg for å være SAS.

Videre blir man spurt om tre SAS-relaterte spørsmål, før det kommer opp at man har vunnet to gratisbilletter. Så blir man bedt om å dele og like en SAS-side på Facebook.

Nå advarer en IT-ekspert som danske Ekstra Bladet har snakket med. Det er nemlig ikke bare nordmenn som blir utsatt for svindelen. Linken går også sin gang i Danmark og Sverige.

Lenkene er like, bare landet er endret. «sas-sweden.com» og «sas-norway.com» er to eksempler. Det er tydelig at det er skandinaviske likerklikk bakmennene er på jakt etter.

Publikum til neste svindelforsøk

Eksperten forteller at denne typen svindel ikke handler om å gi ut billetter, men at det handler om å få likerklikk og trafikk på bakmennenes sider.

- På den måten får man et større publikum. Det er ofte det første stadiet i flere svindelforsøk, sier IT-sikkerhetsekspert Peter Kruse fra CSIS Group til avisa.

Får bakmennene samlet nok mennesker på plattformer i sosiale medier, vil det være større sannsynlighet for at de lykkes med neste svindelforsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperten mener det kan være én årsak. En annen kan være at svindlerne ønsker å installere noe på personens datamaskin.

- Dette er spam

Pressekontakt Tonje Sundt ved SAS Norge forteller at de ble kjent med svindelforsøket i går morges.

- Vi ble gjort oppmerksomme på at en falsk kampanje sirkulerer på Facebook, der det framgår at det tilbys gratis SAS-billetter. Dette er spam, sier Sundt.

- Det er ikke SAS som står bak denne kampanjen, fortsetter hun.

Hun sier at selskapets IT-eksperter nå følger opp saken, og at de også har gått ut og informert om at kampanjen ikke er ekte.

- Det er viktig å ikke klikke på lenker og dele slike kampanjer. Det bidrar til videre spredning, sier hun - og sier at et typisk tegn på at en kampanje er falsk er at den inneholder tydelige skrivefeil.