Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aking

Advarer mot farlig aking i påsken. Ber folk være forsiktige

Påsken er høysesong for alvorlige hodeskader.

AKING: Overlege ber folk vise forsiktighet når de aker i påsken. Ilustasjonsfoto. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
AKING: Overlege ber folk vise forsiktighet når de aker i påsken. Ilustasjonsfoto. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påsken er høysesong for skisport og aking, men også for skader forbundet med dette.

Hvert år kommer det inn meldinger om alvorlige akeulykker, og i flere tilfeller også dødsulykker.

Nylig ble to unge jenter alvorlig skadd i ulykker med akematte. Den ene jenta skadet seg i et fall, mens den andre kjørte inn i et tre.

- Ikke farlig å ake

Frank Becker, klinikkoverlege på Sunnaas sykehus, advarer nå mot farlig aking, og ber folk ta enkle grep før de setter utfor bakken.

Klinikkoverlege: Frank Becker er overlege å Sunnaas sykehus. Foto: Bård Gudim / Sunnaas sykehus
Klinikkoverlege: Frank Becker er overlege å Sunnaas sykehus. Foto: Bård Gudim / Sunnaas sykehus Vis mer

- Hvis det er is, veldig hard snø eller dype grøfter og hopp bør man vurdere å bruke hjelm. Det samme gjelder hvis det er trær, stolper eller andre ting man kan treffe, sier Becker til Dagbladet.

Han understreker at det ikke er farlig å ake, men at det i flere tilfeller kan være lurt å ta noen forholdsregler.

- Det er ikke alltid nødvendig med hjelm, men i mange tilfeller er det viktig å bruke det. Jeg ønsker å få opp bevisstheten rundt dette, sier han og fortsetter:

- Akematter blir mer og mer utbredt. Disse kan gå veldig fort og det er vanskelig å styre og bremse. I tillegg sitter gjerne flere barn på en matte og farten kan bli veldig høy.

Alvorlige hodeskader

Han sier at påsken er høysesong for skader i forbindelse med aking. Pasientene med alvorlige skader blir ofte sendt til Sunnaas sykehus, som har landets eneste spesialenhet for rehabilitering av ungdom.

- Blant våre pasienter er hodeskader mest utbredt. Dette forekommer gjerne på grunn av fall i høy fart eller at man slår hode inn i noe. Vi ser ofte skade på hjernen og også brudd i skallen. Dødsulykker kan forekomme, sier Becker.

I februar i fjor omkom en mann i 50-åra etter en akeulykke i Fauske i Nordland. Mannen akte ned et bratt heng og krasjet inn i en vegg. Det ble forsøkt livreddende førstehjelp, men livet hans sto ikke til å redde. Året før døde en 13 år gammel gutt i en akeulykke i Troms. Gutten kjørte inn i en stein.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!