Advarer mot farlig luft i California

På én uke slapp brannene ut like mye klimagasser som 440.000 biler gjør på ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsemyndighetene sendte lørdag ut advarsler mot farlig og forurenset luft etter brannene som har herjet Sør-California i en uke.

Forurensningsnivået i området har steget til tre ganger mer enn normalt som følge av brannene på grunn av røyken og de ørsmå partiklene i lufta.

Tjukk smog hang over hele San Diego og lukten av brennende tre kunne ennå kjennes lørdag.

Myndighetene er også bekymret over virkningene på lang sikt når det gjelder forurensning og drivhusgasser som følge av brannene som førte til enorme røykskyer som kunne merkes så langt nord som i Sacramento.

På én uke slapp brannene ut like mye klimagasser som 440.000 biler gjør på ett år, sier Patricia Rey i miljømyndighetene EPA.

Advarslene går til innbyggerne i fem fylker - San Diego, Orange, Los Angeles, San Bernardino og Riverside, og gjelder spesielt eldre, barn og dem som har astma eller andre åndedrettsproblemer.

- Luftkvaliteten har gått fra usunn til helsefarlig, noe som betyr at det beste rådet til alle er å holde seg innendørs, sier Rey.

Hun understreket at det hjelper lite å ha på seg masker siden de giftigste og farligste partiklene er så små at maskene ikke stanser dem.

NTB

MASKER HJELPER LITE: De giftigste og farligste partiklene er så små at maskene ikke stanser dem. FOTO: John Gress/REUTERS
MASKER HJELPER LITE: De giftigste og farligste partiklene er så små at maskene ikke stanser dem. FOTO: John Gress/REUTERS Vis mer