Hetebølgen i Storbritannia

Advarer mot farlig tegn

Meteorologisk institutt i Storbritannia har varslet ekstrem varme mandag og tirsdag. - Vår infrastruktur er ikke tilpasset det som kommer, sier Penny Endersby sjefen for The Met Office.

BEKYMRET: Naomi er mor til et lite barn, og varmerekorden bekymrer henne. Video: Frank Karlsen / Reporter: Kaja Storrøsten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hetebølge har herjet i Storbritannia den siste uka, og landets meteorologiske institutt, The Met Office, har forlenget advarselen om fare for liv og helse når temperaturene kan stige til over 40 grader i deler av landet.

Helsemyndighetene er «presset til bristepunktet», ifølge avisa Independent.

Dermed har de meteorologiske myndighetene satt inn rødt farevarsel for første gang noensinne. Sykehus og ambulansetjenester har erklært svart alarm - det høyeste beredskapsnivået i landet.

Årsaken er en bratt økning av pasienter på akuttmottakene, som skyldes en kombinasjon av ekstremvarmen og coronarelatert fravær.

SLIK BLIR TIRSDAGEN: Slik spår meteorologene i Storbritannia at tirsdagen blir. Foto: MetOffice
SLIK BLIR TIRSDAGEN: Slik spår meteorologene i Storbritannia at tirsdagen blir. Foto: MetOffice Vis mer

- Enestående

Akuttmottakene er stappfulle, togskinner begynner å brenne og fugleunger kollapser angivelig i lufta. Dette er bare noen av konsekvensene av det som kan bli den lengste hetebølgen i Storbritannia på fire år.

Eksperter sier nå at det er 80 prosent sjanse for at Storbritannia kan få en ny varmerekord, som overgår den forrige i 2019 på 38,7 grader. De mener også at det er 50 prosent sjanse for at temperaturene stiger over 40 grader, ifølge Sky News.

Som en dramatisk advarsel sier Penny Endersby, lederen for The Met Office, at «den ekstreme varmen er helt enestående».

- I Storbritannia er vi vant til å behandle en varm periode som en sjanse til å gå og leke i sola. Dette været er ikke en slik periode. Vår livsstil og infrastruktur er ikke tilpasset det som kommer. Vennligst behandle advarslene vi sender ut like seriøst som du ville gjort med et rødt eller gult farevarsel for vind eller snø, og følg rådene, sier Endersby i en uttalelse.

LURING: Sommeren har virkelig festet grepet i Europa, og i noen land er det målt over 40 varmegrader. Noen vet hvordan man skal kjøle seg ned i varmen. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

- Kan føre til dødsfall

Også Tracy Nicholls, direktøren for ambulansepersonell i Storbritannia, avarer at den «grusomme heten» som er spådd å herje i landet de neste dagene kan føre til dødsfall.

I et intervju med Sky News sier Nicholls at dette ikke «er som en deilig varm dag der man kan smøre seg inn i solkrem, gå ut og nyte en svømmetur eller et måltid ute».

- Dette er en seriøs hetebølge som kan i verste fall føre til dødsfall fordi den er så aggressiv. Landet er ikke egnet til denne type varme, sier hun til Sky News.

Advarer mot svette

Sir David King, leder av den rådgivende klimakrise-gruppa, sier i et intervju med Sky News at selv friske personer kan bli dårlige i heten.

Han advarer mot å dryppe svette kan være et dårlig tegn.

Ifølge King kan det være vanskelig å kontrollere kroppstemperaturen, noe som kan føre til helseproblemer som heteslag og heteutmattelse.

- Hvis vi starter å svette, så kan det være veldig farlig, sier han til Sky News.

Videre anbefaler han britene til å holde seg på et kjølig sted, se etter et sted med mye vind og bruke en vifte for å kjøle seg ned, dersom man får tak i en slik.

Togskinner tok fyr

Heller ikke landets offentlige transport er skånet fra ekstremværets krefter.

Mandag, for ei uke siden, tok tømmerbjelker på togskinnene som krysser ei bru sør i London fyr. Trolig som følge av en gnist som ble ført med vinden fra et annet sted, ifølge jernbaneselskapet Network Rail.

Varmen kan potensielt også føre til at skinnene utvider eller krøller seg. Derfor har selskapet innført fartsbegrensninger flere steder, skriver Independent.

TOK FYR: Slik så det ut da det tidligere i uken begynte å brenne på en togskinne sør i London. Foto: Network Rail
TOK FYR: Slik så det ut da det tidligere i uken begynte å brenne på en togskinne sør i London. Foto: Network Rail Vis mer

- På grunn av de ekstremt høye temperaturene som er ventet denne uka, skal værteamene våre overvåke utsatte områdene for å sørge for at togene kan driftes på en trygg og forutsigbar måte for passasjerene, sa en talsperson for Network Rail mandag, ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer