Vulkanutbrudd på Hawaii:

Advarer mot farlig utbrudd: - Et rush av tilskuere

Myndighetene advarer mot vulkansk gass og steiner, som kan bli slengt ut fra krateret.

UTBRUDD: Et utbrudd er i gang i en av verdens mest aktive vulkaner, Kilauea-vulkanen på Hawaii. Video: USGS Hawaiian Volcano Observatory Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske U.S. Geological Survey har bekreftet at vulkanen Kilauea, som ligger på stillehavsøya Hawaii, har et aktivt utbrudd.

Ved 12-tida lokal tid onsdag ble det registrert økt jordskjelvaktivitet i området. Tre timer seinere oppdaget vulkanobservatoriet på Hawaii at det glødet i Halemaumau-krateret, som er en del av Kilauea-vulkanen.

Det melder vulkanobservatoriet på Hawaii (HVO) i en pressemelding, gjengitt av det amerikanske National Park Service.

Det er en indikasjon på at et utbrudd har begynt i Kilauea, den yngste og mest aktive vulkanen på øya Hawaii - og en av de mest aktive vulkanene i verden.

- Farlig utbrudd nært forestående

Vulkanens farenivå er nå blitt hevet fra «følg med» til «advarsel», som betyr at et «farlig utbrudd er nært forestående, på gang eller mistenkt», ifølge U.S. Geological Survey (USGS).

For flyaktivitet i området gjelder nå farenivået «rødt», som betyr at man mistenker eller forventer et farlig utbrudd med sannsynlighet for høyt utslipp av vulkansk aske i atmosfæren.

Utbruddet skal ikke være i et område det finnes boliger, ifølge Ken Hong, som er forsker for USGS og jobber for vulkanobservatoriet på Hawaii.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer