Vulkanutbrudd på Hawaii:

Advarer mot farlig utbrudd: - Et rush av tilskuere

Myndighetene advarer mot vulkansk gass og steiner, som kan bli slengt ut fra krateret.

UTBRUDD: Et utbrudd er i gang i en av verdens mest aktive vulkaner, Kilauea-vulkanen på Hawaii. Video: USGS Hawaiian Volcano Observatory Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske U.S. Geological Survey har bekreftet at vulkanen Kilauea, som ligger på stillehavsøya Hawaii, har et aktivt utbrudd.

Ved 12-tida lokal tid onsdag ble det registrert økt jordskjelvaktivitet i området. Tre timer seinere oppdaget vulkanobservatoriet på Hawaii at det glødet i Halemaumau-krateret, som er en del av Kilauea-vulkanen.

Det melder vulkanobservatoriet på Hawaii (HVO) i en pressemelding, gjengitt av det amerikanske National Park Service.

Det er en indikasjon på at et utbrudd har begynt i Kilauea, den yngste og mest aktive vulkanen på øya Hawaii - og en av de mest aktive vulkanene i verden.

- Farlig utbrudd nært forestående

Vulkanens farenivå er nå blitt hevet fra «følg med» til «advarsel», som betyr at et «farlig utbrudd er nært forestående, på gang eller mistenkt», ifølge U.S. Geological Survey (USGS).

For flyaktivitet i området gjelder nå farenivået «rødt», som betyr at man mistenker eller forventer et farlig utbrudd med sannsynlighet for høyt utslipp av vulkansk aske i atmosfæren.

Utbruddet skal ikke være i et område det finnes boliger, ifølge Ken Hong, som er forsker for USGS og jobber for vulkanobservatoriet på Hawaii.

UTBRUDD: Lavasjøen i bunnen av Halemaumau-krateret i Kilauea-vulkanen på Hawaii slår sprekker. Opp skyter fontener av lava og søyler av vulkansk gass, melder vulkanobservatoriet på Hawaii. FOTO: USGS via AP
UTBRUDD: Lavasjøen i bunnen av Halemaumau-krateret i Kilauea-vulkanen på Hawaii slår sprekker. Opp skyter fontener av lava og søyler av vulkansk gass, melder vulkanobservatoriet på Hawaii. FOTO: USGS via AP Vis mer

- Alt tyder på at utbruddet vil holde seg i krateret. Vi ser ingen indikasjoner på at lavaen beveger seg til den nedre delen av østre riftsone, der folk bor. Foreløpig er all aktiviteten inne i parken, sier Hong ifølge AP News.

Rush av tilskuere

Men myndighetene har sagt at vulkansk gass og tykk vulkansk røyk kan bli et problem, ettersom utbruddet sender opp tjukke vulkanske søyler.

De advarer også mot steiner, tefra (pyroklaster) og såkalt Pelés hår (tynne strå av fiberglass) som kan bli slengt ut fra krateret, skriver den lokale avisa Hawaii News Now.

- Besøkende bør være klar over at dersom det ikke blåser passatvind, er det mulig med askefall og forhøyede konsentrasjoner av svoveldioksid på offentlig tilgjengelige steder, lyder advarselen til publikum.

Ifølge talsperson for Hawaiian Volcanoes National Park, Jessica Ferracane, var det «et rush av tilskuere» allerede onsdag kveld.

De forventer at store mengder tilskuere vil trekke til parken i løpet av torsdag for å få et glimt av utbruddet.

- Vi er spente, men vi er også forsiktige, sier Ferracane til avisa.

GIFTIG: Lavaen etter vulkanutbruddet på La Palma 19. september har nå nådd havet og giftig gass siver opp. Video: AP DV Vis mer

Røde Kors på Hawaii har også gått ut på sosiale medier for å berolige eventuelt bekymrede innbyggere på Hawaii.

- Det er for øyeblikket INGEN TRUSSEL mot noen hjem eller bebygde områder på Big Island, skriver de, og legger til:

- Vi vil forsette å overvåke hendelsen og komme med oppdateringer når det er nødvendig.

Enorme forandringer

Nå viser overvåkningsbilder sprekker ved rota av Halemaumau-krateret, som medfører at lavafontener igjen dekker bunnen av krateret.

Samtidig skyter skyer med vulkansk gass opp i lufta.

Vulkanen har gått gjennom tre enorme endringer i løpet av de siste tre åra, ifølge amerikanske National Park Service (NPS).

I nesten et helt tiår var bunnen av krateret dekket av en lavasjø.

Men i begynnelsen av mai 2018 begynte krateret å slå sprekker og lavaen ble tappet ut. Ettersom magmaen hadde støttet opp veggene i krateret, begynte Halemaumau-krateret å kollapse, opplyser NPS.

Mot slutten av utbruddet hadde kraterets bunn sunket med 488 meter, og kraterets diameter var mer en dobbelt så stort.

- Bemerkelsesverdig

I august 2019 begynte det å danne seg en innsjø på bunnen av krateret. I en periode økte vannmengden med flere centimeter om dagen - og ble til slutt 49 meter dyp.

- Det var en bemerkelsesverdig forandring. I løpet av bare et år hadde en vedvarende lavasjø forsvunnet i en dramatisk kollaps, bare for å bli erstattet med den første innsjøen noensinne i Kilauea i moderne tid, skriver NPS.

DRAMATISK: Luftfoto av utbruddet i Halemaumau-krateret, som befinner seg i vulkanen Kilauea på Hawaii. Foto: USGS via AP
DRAMATISK: Luftfoto av utbruddet i Halemaumau-krateret, som befinner seg i vulkanen Kilauea på Hawaii. Foto: USGS via AP Vis mer

Da Kilauea hadde utbrudd i mai 2018, ble 24 personer skadet, og 700 hjem ble ødelagt. Før dette utbruddet hadde vulkanen hatt et pågående, sakte utbrudd i 30 år, skriver lokalavisa Honolulu Star Advertiser.

Et mindre utbrudd begynte i desember 2020 og fortsatte fram til mai i år. Lava fosset ned i innsjøen, og vannet fordampet på kort tid. Igjen lå en 180 meter dyp lavasjø, som var aktiv fram til mai i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer