Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot fem farer i 2015

Investeringsdirektør Stig Myrseth trekker frem fem faktorer som kan gi investorer en stygg bakrus i 2015.

 Advarer:  Stig Myrseth ser fem store farer for investorer i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Advarer: Stig Myrseth ser fem store farer for investorer i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):Pengepolitiske stimulanser, lav inflasjon og moderat vekst i verdensøkonomien skaper et gunstig bakteppe for aksjemarkedene ved inngangen til 2015.

I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning trekker investeringsdirektør Stig Myrseth frem fem farer for det neste året.

Øverst på risikolisten troner faren for en norsk hardlanding. Norge har et høyt kostnadsnivå, eleverte boligpriser og forgjeldede husholdninger. I tillegg er økonomien mer oljeavhengig enn noensinne. Dette er en farlig mikstur i tider med priskrig på råolje.

Risikofaktor nummer to er ifølge Myrseth at Tyskland legger ned veto mot aggressiv pengetrykking i eurosonen. Skjer det, kan lav inflasjon fort endre fortegn til deflasjon, og veien er da kort til en gjenoppblussing av gjeldskrisen.

Fallende priser og inntekter gjør gjeld tyngre å bære og er det siste aldrende, korrupte og dypt gjeldssatte nasjoner som Hellas, Italia og Portugal trenger.

Nummer tre på Myrseths bekymringsliste er Japan. Resultatene av president Abes sjokkterapi har så langt vært skuffende, og feiler programmet, kan Japan havne i en gjeldskrise. Med en statsgjeld på 240 prosent av BNP har regjeringen allerede tøyd strikken lengre enn det som burde vært mulig.

Fjerdeplassen inntas av Kina som nå merker bakrusen etter kredittfrislippet i kjølvannet av finanskrisen. Boligprisene faller moderat, og tapene hoper seg opp i banksektoren.

Den siste potensielle gledesdreperen er krig og terrorisme. Ukraina-krisen, kaoset i Midtøsten og spenningene mellom Japan og Kina kan alle destabilisere finansmarkedene i 2015, understreker Myrseth.

Flere nyheter Dette er Dr. Dooms investeringsråd
Slik påvirker OPEC de ulike aksjene
Nordmenn lokket av energiaksjer i november

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media