NVE:

Advarer mot flom og jordskred

Det ventes store nedbørsmengder i flere fylker det kommende døgnet, og kraftig vind langs kysten. - Kan fort bli vann på avveie, sier NVE.

JORDRASET: Helikopterbilder viser de store ødeleggelsene etter jordraset i Jølster i 2019. Video: HRS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NVE sendte søndag ut en rekke farevarsler for ulike områder i Sør-Norge. Varslene gjelder blant annet vind, høy vannstand, samt flom og jordskred i en rekke områder.

Jorskredvarslene gjelder for Telemark, Innlandet, Viken og indre strøk av Sørvestlandet.

- 40-60 millimeter er ganske mye regn, særlig til Innlandet å være. Og det har jo kommet ganske mye nedbør i dagene før, sier Bjørn Sønju-Moltzau i NVE til Dagbladet.

- Det er typisk i en situasjon som denne, når bakken blir såpass vannmettet. Det er mye vær i vente, sier han.

NVE råder folk til å holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Disse er spesielt utsatte for eventuelle jordras.

- Lavtrykkene står i kø

Det er også varslet om flomfare i de samme fylkene. Sønju-Moltzau forklarer at det i de regulerte vassdragene er god kontroll, men at det i mindre vassdrag er mer uforutsigbart.

- Der kan det fort bli vann på avveie, sier han.

- Det folk kan gjøre er å ha et øye med på sluk, stikkrenner, kummer og alle andre steder som skal ta unna vann.

Det anbefales også å sikre og flytte verdier bort fra utsatte områder som for eksempel kjellere, og biler og campingvogner som måtte stå langs elver og bekker.

Sønju-Moltzau forklarer at det typisk er mye blader og løv som kan tette igjen avløp på denne tida av året.

- Det er lite som skal til før vannet tar sine egne veier. Hele neste uke står lavtrykkene i kø - og snøgrensa er høy, sier han.

Dermed vil bare en liten mengde av nedbøren legge seg som snø på fjellet.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Kraftige vindkast langs kysten

Kystområdene slipper heller ikke unna uværet. Martin Granerød i Meteorologisk institutt forteller at de har sendt ut varsel om høy vannstand på Vestlandet, og kraftig vind langs kysten.

- Vannstanden gjelder fra Lindesnes og nordover til Ålesund. I tillegg har vi sendt ut farevarsel for vindkast på 20-25 meter i sekundet fra kysten og innover landet. De kraftigste vindkastene kommer antakeligvis i Oslofjorden, sier Granerød.

Folk anbefales å sikre løse gjenstander, unngå ferdsel i småbåt, og ellers unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder.

Snø i fjellet

Det er lavtrykk ute i Nordsjøen som kommer til å prege været det neste døgnet, forteller meteorologen.

- Snøgrensa vil gå ved 1000 til 1200 meter. På de høyeste fjellovergangene kan det bli snø, og dette nedbøret vil prege natta og første del av morgendagen. I morgen ettermiddag vil vinden avta og det går over til regnvær, sier Granerød.

Snø blir det imidlertid ikke mer av i Nord-Norge, hvor de har hatt en del snøfall den siste uka. Nå er det mildere temperaturer i vente, og nedbøren vil komme som regn.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer