<strong>ADVARER:</strong> Per Sandberg var Siv Jensens nærmeste medarbeider i 12 år og advarer mot utviklingen i Oslo Frp, som ønsker å ta partiet i nasjonalistisk retning. Her fra puben Grand Bar i Halden, som han driver sammen med kjæresten Bahareh Letnes. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ADVARER: Per Sandberg var Siv Jensens nærmeste medarbeider i 12 år og advarer mot utviklingen i Oslo Frp, som ønsker å ta partiet i nasjonalistisk retning. Her fra puben Grand Bar i Halden, som han driver sammen med kjæresten Bahareh Letnes. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Advarer mot Frp-splittelse

Per Sandberg mener Oslo Frp domineres av destruktive krefter. Han ber dem som ønsker å ta Frp i nasjonalistisk retning om å finne seg et annet parti. Partileder Siv Jensen ber alle om å innordne seg flertallet.

Publisert
Sist oppdatert

OSLO/ARENDAL (Dagbladet): Per Sandberg var nestleder i Fremskrittspartiet fra Siv Jensen ble partileder i 2006 og fram til 2018. Han ser med bekymring på situasjonen i Oslo Frp, som ønsker å trekke partiet i en mer nasjonalistisk retning.

– Partiet og ledelsen får ikke arbeidsro når Oslo ikke følger den tråden landsmøtet har lagt opp til. Retningen til partiet ble enstemmig vedtatt på sist landsmøte. Så kan man godt ønske endringer, men akkurat nå er alle tillitsvalgte bundet av retningen til partiet., sier Per Sandberg, som advarer mot det han omtaler som «destruktive krefter».

– Oslo Frp har både før og etter landsmøtet gått ut og sagt de ønsker at partiet skal gå i en nasjonalistisk retning. Nasjonalistisk tankegods har ikke noen plass i Frp. De kan kalle det nasjonalkonservatisme eller nasjonalliberalistisk eller hva de vil. De som ønsker dette hører ikke hjemme i partiet, sier Sandberg.

Per Sandberg driver i dag bar i Halden sammen med kjæresten Bahareh Letnes. Han følger fortsatt godt med og kjenner igjen tonene som kommer fra Oslo Frp. Han ledet gjennom en årrekke redaksjonskomiteen på landsmøtene og jobbet for å forene de ulike frontene i partiet.

BAR: Per Sandberg og Bahareh Letnes har åpnet bar i Halden, og vi var med på åpningen. Vis mer

– Dette er ikke noe som har oppstått i Oslo nå, men en situasjon partiet har vært opptatt av i lang tid. Vi satte ned et strategiutvalg for flere år siden som så på hva som måtte gjøres i Oslo. Men motkreftene i Oslo står opp mot partiet uansett, sånn har det vært siden Frp gikk i regjering i 2013. De var mot regjeringen hver dag vi satt i den og de gledet seg da vi gikk ut. Det er destruktive krefter, sier Sandberg.

<strong>TAKKET AV:</strong> Partileder Siv Jensen hedret og takket tidligere nestleder Per Sandberg på landsmøtet i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TAKKET AV: Partileder Siv Jensen hedret og takket tidligere nestleder Per Sandberg på landsmøtet i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

– Lite konstruktiv

I fjor høst tok stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fra Oslo til orde for å endre partiets ideologi i nasjonalkonservativ retning. Fylkesleder Geir Ugland Jacobsen støtter denne endringen av partiet – som nå omtales som en nasjonalliberalistisk dreining.

Oslo-partiet har sendt en resolusjon til videre behandling i landsstyret og landsmøtet som tar sikte på å gjøre Frp til et «nasjonalistisk fyrtårn» i Europa. De foreslår også at Frp skal stille ultimatum til regjeringspartiene om null kvoteflyktninger og økte pensjoner før partiet skal forhandle om statsbudsjettet i høst.

Carl I. Hagen er en av dem som har frontet denne linjen og ønsker nå å få tredjeplassen på Frps Oslo-liste til stortingsvalget.

– Carl I. Hagen har vært lite konstruktiv siden han ga fra seg klubba og det har vært et problem for Siv. Carl har mye av ansvaret for at Oslos tillitsvalgte ser ut som de gjør og at de ikke klarer å komme seg videre. Alle forstår at Oslo Frp, som har 4–6 prosents oppslutning, ikke er løsningen for partiet. Det de fremmer av politikk, strategier og resolusjoner er ikke framtida til Frp. Hvis ikke målet er at Frp skal lenger ned på meningsmålingene, er Sandbergs dom.

KRITISK: Per Sandberg karakteriserer partikameratene Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde som kunnskapsløse og uten peiling. Reporter: Gunnar Hultgreen Video: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Ikke kommentator-Siv

Siv Jensen sier hun ikke vil kommentere uttalelsene til Sandberg. Hun avbryter Dagbladet idet vi er i ferd med å referere det han sier.

– Du trenger ikke lese mer. Jeg kommer ikke til å bli en kommentator av analysene til folk som ikke har framtredende verv i Fremskrittspartiet. Det kommer ikke til å skje, sier Jensen.

– Er du interessert i å høre hva han mener, da?

– Jeg følger med på samfunnsdebatten og innspill som kommer, enten de kommer fra folk som står partiet nær eller er våre konkurrenter og motstandere.

– Savner du ham i partiet?

– Per Sandberg og jeg jobbet veldig tett sammen i mange år. Så gikk det som det gikk. Det får vi ta til etterretning, sier Jensen.

<strong>STORBYPROBLEM:</strong> Siv Jensen koste seg i sola i Arendal fredag. Hun innrømmer at partiet har et storbyproblem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STORBYPROBLEM: Siv Jensen koste seg i sola i Arendal fredag. Hun innrømmer at partiet har et storbyproblem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

– Må innordne seg

Siv Jensen understreker at det er legitimt å påvirke retningen til Fremskrittspartiet.

– Befinner Carl I. Hagen seg i feil parti?

– Det er helt legitimt å fremme resolusjoner til behandling i partiets organer. Det er sånn man kan påvirke politikken i et parti. Men til sjuende og sist er det landsstyret og landsmøtet som bestemmer, og det må man rette seg etter. Man innordner seg etter flertallet. Landsmøtet har gitt tydelig uttrykk for at Fremskrittspartiet er et liberalistisk folkeparti som er opptatt av å ta vare på vanlige folks interesser. Det var vi under Carl I. Hagens ledelse og det har vi vært under meg, sier Jensen, som mener Frp har mer et storbyproblem enn et Oslo-problem.

– Vi ser tilsvarende utfordringer i Bergen og Trondheim og har dette på radaren.

– Hva tror du selv er grunnen?

– Det er sammensatt, men har også å gjøre med at demografien har endret seg. Vi sto sterkere i byene da jeg begynte i Fremskrittspartiet. Nå er vi sterkere langs kysten og i distriktene.

– Hva sikter du til når du snakker om at demografien har endret seg?

– Det er andre folk som flytter inn til Oslo. For en del år siden hadde Oslo en mye høyere andel eldre innbyggere, sier Jensen som også viser til at den etniske sammensetningen i byene har endret seg.

– Det er også en stor mulighet for oss i de største byene, å henvende oss til innvandrermiljøene. Ikke minst fordi mange av dem er kremmere og gründere og opptatt av mange av de samme tingene som Frp, sier Siv Jensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer