AGGRESSIVT VÆR:  Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om været som vil ramme Trøndelag, Nordmøre og Helgelandskysten i morgen formiddag. Dette bildet er tatt i Trondheim under en annet storm.  Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX
AGGRESSIVT VÆR: Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om været som vil ramme Trøndelag, Nordmøre og Helgelandskysten i morgen formiddag. Dette bildet er tatt i Trondheim under en annet storm. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIXVis mer

Advarer mot full storm i Trøndelag

I kombinasjon med nedbør vil det bli vanskelige kjøreforhold langs kysten, varsler Meteorologisk institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel etter at det er meldt om full storm i Trøndelag i morgen. Allerede i morgen formiddag er det ventet sørvestlig vind med en fart på 25 meter i sekundet.

I kombinasjon nedbør i form av snø, som vil måle mellom 5 og 10 centimeter enkelte steder, er det også ventet lokalt vanskelige kjøreforhold, skriver MET.

- Lavtrykket ligger nå midt i Nordsjøen, og kald luft i høyden vil forsterkes til storm. Lavtrykket vil komme tidligere enn det vi antydet i går, og det er ventet sørvestlig full storm i Trøndelag i morgen formiddag. Været vil vare utover ettermiddagen, og vinden vil først minke natt til fredag, sier statsmeteorolog Anna Rastad ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Hun oppfordrer spesielt båteier til å sørge for å båtene står sikkert i havn. Sjek været time for time i din kommune her.

- Den sterkeste vinden vil komme fra vest, og i kombinasjon med nedbør som sludd og snø i ytre strøk vil det bli vanskelig kjøreforhold. Folk må være ganske obs på dette og være forsiktig. Det er best å holde seg unna kysten, og ikke oppsøke den for å se på bølger, det kan bli ganske farlig, sier hun videre.

Storm flere steder Trøndelagstormen vil også merkes på Nordmøre, som først vil få en liten storm i morgen, ifølge MET. Det er også ventet at Helgeland vil få en del vind i morgen ettermiddag.

- De siste årene har vi opplevd slike stormer en gang i året. Men det er farlig å bruke statistikken, for på begynnelsen av 90-årene hadde vi mellom tre og fire slike stormer i vintersesongen. De tre siste årene har vi hatt en hver sesong.

Statsmeteorologene har ennå ikke bestemt seg for om den ventede stormen vil endre status og få betegnelsen ekstremvær. I fjor fikk vinterstormene «Berit», «Cato» og «Dagmar» meteorologene til å sende ut ekstremværvarsel.

- Vi har sendt ut OBS-varsel slik at folk forbereder seg på været som kommer. Jeg tror ikke det blir nødvendig med ekstremværvarsel, men det er uansett for tidlig å sende ut nå. Dersom det blir det vil stormen få et jentenavn som begynner på E, men det er liten sannsynlighet for det. For at det skal bli ekstremvær ser vi blant annet på vindstyrke i kombinasjon med nedbør og bølger, sier hun.

Vinden vil ikke vedvare så lenge at det bli høye bølger, forklarer Rastad.

- Vi vil få bølger på 7,5 meter på kysten av Trøndelag. De høyeste bølgene vil komme i Norskehavet og måle ni meter. Det er best å holde seg unna kysten, for den vestlige vinden kan bli veldig stygg.

Regn og nedbør Værvarslet for i dag viser imidlertid ingen storm. På Østlandet, i Telemark og på Sørlandet blir det i dag noe nedbør først på dagen. På kysten av Telemark og Sørlandet vil nedbøren komme som regn, mens det vil komme snø i høyden.

- Det kan også gå over i regn langs kysten på Østlandet. Jeg regner med at det for det meste blir snø, og det ser ut som om vi kommer nok opp mot null grader midt på dagen i dag. Det vil også være lokal tåke stedvis, sier Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Fra i ettermiddag blir det lettere vær på Sørlandet, noe det også vil bli på Østlandet i kveld.

- Det går riktig veien, og det er mye pent vær i områdene på Østlandet, som blir liggende i nedbørskyggen - det vil si at den nordvestlig vinden og nedbøren stoppes i fjellet.

Vestlandet vil i dag bli overskyet og få nedbør som regn, mens det vil komme snø i høyden.

- I kveld blir det sterk kuling i Møre og Romsdal, Gislefoss.

- Det blir pålandsvind og nordvestlig liten kuling. Etterhvert blir det stiv og sterk kuling på kysten av Møre og Romsdal, sier han.
 
- 32,8 i Finnmark Kaldest i natt har det vært i Cuovddatmohkki  i Finnmark hvor det har vært minus 32,8 grader. I Karasjok har det vært minus 32.7 grader i natt, mens det var minus 30 i Kautokeino.

- Det er kaldest på Finnmarksvidda. Den høyeste minimumstemperaturen har vært på Utsira fyr med 4,7 grader. Det stemmer bra med hvor det ikke snø også, sier Gislefoss.

Trøndelag vil få en god del skyer og oppholdsvær i dag. Vinden vil ta seg opp til liten kuling i løpet av kvelden, i morgen blir opp i full storm.

- Nord-Norge vil for det mest få oppholdsvær, og langs kysten av Troms og Finnmark vil det bli snøbyger.

Gode skiforhold Meteorologen tror ikke nedbøren i form av regn sør for Trondheim vil påvirke skiføret i stor grad. I dag tidlig ble det mål 72 centimeter snø på Geilo, 70 centimeter på Beitostølen og 78 centimeter på Homli i Aust-Agder.

I Lyngen i Troms ble det målt 82 centimeter snø.

- Konsmo i Vest-Agder hadde 60 centimeter, har mista 17 centimeter fra i går. Der har snøen sannsynligvis siget sammen. Sørlandet , Telemark og Sørlandet har en god del snø.

- Det blir regn på kysten, men i høyden og mange steder i innlandet vil det fortsatt bli snø. Det ligger lite nedbør på kysten av Vestlandet, og fra kysten av Rogaland til kysten av Hordaland ligger det ingen snø.