Advarer mot gate-volden

Politiet i Oslo advarer nå folk mot å gripe inn i krangler og gatevold. - Gå forbi, er politiets klare råd. Kriminalsjef Roger Andresen ønsker i tillegg hardere straffer for byens voldsmenn. En bekymret ordfører Per Ditlev-Simonsen mener voldsutviklingen er uakseptabel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Når voksne mennesker krangler er det ikke lurt å blande seg inn, ring heller politiet, sier kriminalsjefen som likevel gjør et par unntak:

- Hvis det dreier seg om maktesløse unge eller eldre mennesker som utsettes for vold, gjelder ikke det samme. Da må vi vise omtanke og gripe inn.

Mer våpen

Roger Andresen frykter at mange kan havne i alvorlige situasjoner dersom de på egenhånd forsøker å rydde opp i opphetede situasjoner.

- Det er nå så mye våpen der ute, både kniver og skytevåpen, at det er nødvendig at forbipasserende tar sine forholdsregler. Se an situasjonen og kontakt politiet.

- Ville du gitt det samme rådet for ti år siden, eller er volden nå mer ute av kontroll?

- Hva jeg hadde sagt for ti år siden veit jeg ikke, men det er ikke tvil om at mye har forandret seg. Kanskje er det ikke mer vold nå, men volden er langt grovere enn før.

Noe veldig galt

- Man må ta det politiet sier alvorlig. Men det er forferdelig hvis det er blitt vår moderne livsform ikke å hjelpe. Det er noe galt, veldig galt ved hele situasjonen.

Det sier ordføreren i byen med det store hjertet, Per Ditlev-Simonsen.

Han mener en hver må vurdere fra gang til gang om det er mulig å løse opp i opphetede situasjoner.

- Jeg kvier meg for bare å gå forbi, men i bedømmelsen man gjør er det selvsagt viktig å trekke inn det politiet har sagt. Jeg er likevel dypt bekymret hvis man har kommet dit at det ikke er mulig å vise medmenneskelighet i slike situasjoner.

- Hvordan opplever du selv volden i Oslo?

- Jeg ferdes ikke så mye ute på kveldstid blant folk at jeg kan bedømme det. Det er liksom ikke mitt liv. Men jeg registrerer at en del mener det tradisjonelle sentrum er blitt tøffere enn før. Det er ikke bra hvis folk blir redde for å være i sentrum.

Strengere straffer

Om politiets advarsler, sier Ditlev-Simonsen:

- De sier vel dette i beste mening, de mener det vel. Men vi kan ikke akseptere at byen blir sånn. Utviklingen er nå så beklagelig, at jeg håper politiet har ressurser til å gjøre noe med det.

Strengere straffer

Kriminalsjefen syns domstolene tar for lett på voldsforbryterne. Strengere straffer, er en av hans medisiner for å få ned voldsbruken.

- Mange som er utsatt for vold føler at voldsutøveren straffes for mildt. Den følelsen har jeg stor forståelse for. Domstolene må reagere strengere enn de gjør i dag.

- Men vil det føre til mindre vold?

- Jeg tror det. Selv om det ofte er mye alkohol inne i bildet, tror jeg strengere straffer vil få folk til å tenke seg litt mer om.

Politiet i Oslo har for egen del skrudd opp bøtenivået for folk som blir tatt med kniv. 4000 kroner koster det i dag. Likevel synes det som om politiet langtfra har situasjonen under kontroll.

- Det har alltid vært vold. Vår jobb blir å være mer til stede der volden tradisjonelt skjer, sier Oslos kriminalsjef Roger Andresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer