LIVSFARLIG DOP: Problemet med PMMA er ifølge overlege Merete Vevelstad at brukerne gjerne er uvitende om at de inntar stoffet, og at den svake rusvirkningen kan føre til at man tar mer. I tillegg er PMMA svært giftig ved overdosering. Foto: A. Westin, St.Olavs hospital
LIVSFARLIG DOP: Problemet med PMMA er ifølge overlege Merete Vevelstad at brukerne gjerne er uvitende om at de inntar stoffet, og at den svake rusvirkningen kan føre til at man tar mer. I tillegg er PMMA svært giftig ved overdosering. Foto: A. Westin, St.Olavs hospitalVis mer

Flere overdoser av PMMA:

Advarer mot giftig dop som gir dødelig forgiftning

Ingen er egentlig ute etter PMMA, men sporadisk får noen brukere dessverre tak i det - i troen om at det er partydopet MDMA eller amfetamin, ifølge overlege Merete Vevelstad ved Oslo universitetssykehus.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I sommer døde ei 18 år gammel kvinne etter det som trolig var en overdose av stoffet PMMA. Norge har verdensrekord i antall dødelige PMMA-forgiftninger. Det er registrert 35 PMMA-relaterte dødsfall i Norge, de fleste skjedde i 2010-2012.

PMMA selges på det illegale markedet alene eller blandet med andre stoffer som amfetamin, metamfetamin eller ecstasy. PMMA ligner også på disse stoffene, og påvises vanligvis i pulver eller tabletter solgt som nettopp ecstasy, amfetamin eller metamfetamin.

35 dødsfall 35 personer har dødd i Norge av både PMMA (para-metoksymetamfetamin) og PMA (parametoksyamfetamin).Dette er to forskjellige stoffer, men opptrer og produseres om hverandre.De har relativt lik virkning, og PMMA brytes også ned til en viss andel PMA i kroppen, slik MDMA brytes ned til stoffet MDA.

Kilde: Foreningen Tryggere Ruspolitikk

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn