GIFTIG: Soppekspert holder en kantarell (t.v.), som er spiselig, og en giftslørsopp (t.h.), som er meget giftig, i hånden.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GIFTIG: Soppekspert holder en kantarell (t.v.), som er spiselig, og en giftslørsopp (t.h.), som er meget giftig, i hånden. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Advarer mot giftig sopp i Midt-Norge: - I år er den overalt

Eksperter frykter forgifting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soppsakkyndige og – entusiaster varsler om store mengder av den giftige soppen spiss giftslørsopp under årets soppsesong i Trøndelag.

- I år er den absolutt overalt, og det er det som er uvanlig. Denne soppen forårsaker flest alvorlige forgiftninger i Midt-Norge. Jeg er redd for at vi får forgiftningstilfeller i år også, sier styremedlem Tijana Gajic i Trondheim sopp- og nyttevekstforening til Adresseavisen.

Hun anbefaler sopplukkere å aldri spise noe man er usikker på, og en mulighet er å se innom en soppkontroll om man ikke er sikre på hva man har i kurven. Kun en liten mengde av spiss giftslørsopp kan nemlig føre til alvorlig forgiftning med livstruende nyreskade.

Vekstforholdene har vært svært gode mange steder i landet, med kombinasjonen varm forsommer og fuktig skoleferie. Etter sju år uten offentlig støtte, kom det i år penger til soppkontroller over statsbudsjettet. (©NTB)