Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot giftige blåskjell flere steder

Ved 25 av 49 målestasjoner frarådes det å spise skjell.

Illustrasjonsfoto: NINA HANSEN / DAGBLADET
Illustrasjonsfoto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har endret blåskjellvarselet flere steder langs kysten. Ved 25 av 49 målestasjoner frarådes det å spise skjell.

Mattilsynet legger ut ferske blåskjellvarsel hver fredag ettermiddag. Bare 16 målesteder har nå statusen «kan spise». Det gjelder blant annet Moss, Asker, Egersund og Namsos. På Hvaler i Østfold anbefales folk å spise med måte og begrense seg til 15-20 mellomstore skjell.

25 målestasjoner har statusen «ikke spis». I Hordaland og Sogn og Fjordane advarer Mattilsynet mot giftige skjell ved sju av ni målestasjoner. Enda verre er det for blåskjellelskere i de to nordligste fylkene, der samtlige stasjoner har status «ikke spis».

Publikum kan innhente kostholdsråd om skjell på matportalen.no, ringe Mattilsynets blåskjelltelefon eller se på NRK tekst-TV.

Forekomster av giftige alger kan være lokal. Mattilsynet anbefaler derfor å sanke skjell så nært de overvåkede uttaksstedene som mulig.

Tidligere denne uken gikk tilsynet ut og advarte mot å hente skjell der det er mye båttrafikk. Årsaken er at tømming av septiktanker og kloakk fra fritidsbåter kan føre til høye nivåer av E. coli-bakterier i blåskjell.

(NTB)