Illustrasjonsfoto: NINA HANSEN / DAGBLADET
Illustrasjonsfoto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer

Advarer mot giftige blåskjell flere steder

Ved 25 av 49 målestasjoner frarådes det å spise skjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har endret blåskjellvarselet flere steder langs kysten. Ved 25 av 49 målestasjoner frarådes det å spise skjell.

Mattilsynet legger ut ferske blåskjellvarsel hver fredag ettermiddag. Bare 16 målesteder har nå statusen «kan spise». Det gjelder blant annet Moss, Asker, Egersund og Namsos. På Hvaler i Østfold anbefales folk å spise med måte og begrense seg til 15-20 mellomstore skjell.

25 målestasjoner har statusen «ikke spis». I Hordaland og Sogn og Fjordane advarer Mattilsynet mot giftige skjell ved sju av ni målestasjoner. Enda verre er det for blåskjellelskere i de to nordligste fylkene, der samtlige stasjoner har status «ikke spis».

Publikum kan innhente kostholdsråd om skjell på matportalen.no, ringe Mattilsynets blåskjelltelefon eller se på NRK tekst-TV.

Forekomster av giftige alger kan være lokal. Mattilsynet anbefaler derfor å sanke skjell så nært de overvåkede uttaksstedene som mulig.

Tidligere denne uken gikk tilsynet ut og advarte mot å hente skjell der det er mye båttrafikk. Årsaken er at tømming av septiktanker og kloakk fra fritidsbåter kan føre til høye nivåer av E. coli-bakterier i blåskjell.

(NTB)