GLATT: Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet litt før klokka 11.30 torsdag. Foto: Statens vegvesen
GLATT: Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet litt før klokka 11.30 torsdag. Foto: Statens vegvesenVis mer

Advarer mot glatte veier - to biler havnet på taket

Torsdag morgen har glatte veier skapt problemer. I tillegg advares det mot spesielt glatte veier i nord natt til fredag.

Høsten har ankommet for fullt, og for de fleste betyr det vanskeligere kjøreforhold, spesielt om natta og i de kjølige morgentimene. Det har vært flere trafikale problemer i dag, nettopp på grunn av glatte veier.

Torsdag formiddag melder Sør-Øst politidistrikt om glatte og delvis snødekte veier på riksvei 52 Hemsedalsfjellet ved Tuv. Dette skaper problemer for flere vogntog.

Operasjonsleder Truls Fjeld forteller at det er rett vest for Hemsedal sentrum at problemene har oppstått.

- De har fått stans på et eller annet vis. Det er ikke utforkjøringer, men de står fast på glatta, sier Fjeld til Dagbladet.

Han kjenner ikke til andre steder i distriktet med liknende utfordringer.

- Man må sko seg og kjøre etter forholdene, oppfordrer operasjonslederen.

Veien ble i en periode stengt for kjøretøy med totalvekt over 3,5 tonn, på grunn av snøslaps og glatte veier. Litt over klokka 11 ble veien åpnet for trafikk igjen, ifølge Vegtrafikksentralen sør.

Hadde ikke kjetting

Det er ikke bare i Hemsedal at vogntog har hatt problemer i dag. På fjellovergangen over Strynefjellet kjørte to vogntog i hverandre.

- Det er såpeglatt på Strynefjellet. Den ene føreren av vogntoget mistet kontrollen og vogntogene kjørte i hverandre, sier regionlensmann Lasse Trosdahl til NRK.

Ingen av vogntogene hadde kjetting på dekkene. Politiet har gjort beslag av sjåførenes førerkort etter hendelsen.

Fjellovergangen holder trolig stengt i noen timer fremover, opplyser politiet. Bakgrunnen er det har kommet en del skader på autovernet som må utbedres og vogntogene må berges.

AUTOFIL #1: Charter-Svein og Amy Black Ndiaye kjører seg BOM fast ute på et jorde. Svein og Amy får utdelt kjetting, strips, spade og andre hjelpemidler, men hva er det som egentlig funker? Ekspert Rune Nesheim fra Dinside Motor hjelper til og kommer med tips i en stadig mer håpløs situasjon. Regi, foto, klipp: Endre Vellene Foto, drone: Thomas ... Vis mer

Glatt veibane

Politiet i Finnmark meldte om et kjøretøy som havnet på taket utenfor veibanen i Alta i dag tidlig. Selv om bilen var godt skodd med vinterdekk, gikk det galt, forteller operasjonsleder Svein Erik Jacobsen til Dagbladet.

- Umiddelbart ser det ut til at det skyldes glatt veibane og slaps og snø. Det er vanskelige kjøreforhold, sier han.

Han forteller at bilen trillet rundt noen ganger og er ganske hardt skadet. Den lå på taket da politiet kom fram.

- Sjåføren har fått seg noen støt, knall og fall. Men det skal gå fint med vedkommende. Han er sendt til et helsesenter i Alta, sier Jacobsen.

Ekstraordinært varsel

Ifølge operasjonslederen har politiet fått ekstraordinært varsel fra Vegtrafikksentralen i nord om at det er forventet særdeles glatte veibaner natt til fredag og på fredag.

- Det er venta nedbør, også fryser det utpå kvelden, sier Jacobsen.

Torsdag formiddag er det fortsatt glatt mange steder i distriktet, sier han og anbefaler alle kjørende å være svært aktsomme.

- Det er nok mange som ikke har lagt om fra sommer- til vinterdekk.

Meteorologisk institutt har sendt ut et farevarsel for vanskelige kjøreforhold i Troms og Finnmark, og det oppfordres til bruk av dekk som passer til forholdene.

- Fra seint torsdag kveld til fredag morgen ventes det lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av vann som fryser på veibanen.

Havnet på taket

I dag tidlig havnet også en bil på taket i Langvassdalen i Troms. Bilen fikk seg en trøkk da den gikk rundt og landa på taket, bekrefter operasjonsleder Remi Johansen.

- Det var glatt på stedet. Det kan nok være en del av årsaken, sier han til Dagbladet.

Folk må tenke seg om, og huske å kjøre og sko seg etter forholdene, oppfordrer operasjonslederen.

- Det gikk bra med fører, men fører klaget på smerter i rygg og ei hånd.

Vedkommende ble sendt videre med ambulanse for en sjekk.