GLATT: Meteorologisk institutt advarer i dag mot glatte kjøreforhold på Sør- og Østlandet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
GLATT: Meteorologisk institutt advarer i dag mot glatte kjøreforhold på Sør- og Østlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer

Advarer mot glatte veier

Meteorologisk institutt med spesialvarsel om glatte veier på Sør- og Østlandet. I nord er det varslet flom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Glatte veier har ført til en rekke utforkjøringer i Østfold og Akershus i natt og i morgentimene i dag. Og ifølge Meteorologisk institutt vil det vanskelige kjøreforholdet vedvare i flere timer utover dagen.

- Vi har sendt ut spesialvarsel om at det er fare for glatte veier i dag. Vi har all grunn til å advare mot det nå, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga til Dagbladet.

Underkjølt regn Det er særlig Østafjells det vil være glatt.

- Det kommer av at det ligger en del lave tåkeskyer over deler av området, og at det i denne tåka er underkjølte regndråper som lager en tynn ishinne på bakken. Enkelte steder drysser det også snøfiller fra disse skyene, som bidrar til å gjøre veibanen glatt, forklarer Hagen.

Også i Telemark og i Agder-fylkene kan veiene være glatte i dag, fortsetter han.

Kaldt Det ser ut til at det vil holde seg kaldt både i sør og på Østlandet i de neste dagene, men fra helga av blir det mildere, opplyser meteorologen.

- Da kommer det mer skyer som gjør nattetemperaturene lavere. Det ser altså ut til at den nedbøren som kommer, blir av det blanke slaget, sier han. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets kaldeste plass i morgentimene i dag er, foruten på Spitsbergen, i Folldal i Hedemark.

- Her ble det målt minus 15,2 grader. Det er forholdsvis kaldt på Dagali også, hvor gradestokken viser minus 14,1, sier Haga.

Også i indre strøk på Vestlandet er det målt en del minusgrader i dag.

- I vest ser det ut til at temperaturene vil stige fra helga av, og det er forventet noe nedbør, sier meteorologen.

Flom Nedbør er det absolutt også ventet i Nord-Norge.

- Det er ventet ganske mye nedbør i Nord-Norge både i dag og i morgen. NVE sender faktisk ut en varsel om flom her, fordi nedbøren som har kommet og nedbøren som er ventet vil gi stor vannføring i en del vassdrag, sier Hagen.

FLOMVARSEL: I Nord-Norge er det send ut varsel om flom i dag. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen/Dagbladet
FLOMVARSEL: I Nord-Norge er det send ut varsel om flom i dag. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

NVE melder på sine nettsider at nedbøren ventes å ha tyngdepunkt i midtre strøk, og vil avta utover onsdagen.

- Store nedbørmengder medfører fare for lokale oversvømmelser, advares det.

På de høyeste toppene vil nedbøren komme som snø.

- I nord er det ventet forbigående lavere temperaturer fram til helga, men utover i neste uke får man en mild værtype også her. I kystområdene kan det bety flere varmegrader, sier meteorolog Hagen.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer

UNDERKJØLT REGN: Flere steder på Øst- og Sørlandet advares det i dag mot glatte veier som følge av underkjølt regn. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
UNDERKJØLT REGN: Flere steder på Øst- og Sørlandet advares det i dag mot glatte veier som følge av underkjølt regn. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer