GLATT: Meteorologisk institutt advarer i dag mot glatte kjøreforhold på Sør- og Østlandet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
GLATT: Meteorologisk institutt advarer i dag mot glatte kjøreforhold på Sør- og Østlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer

Advarer mot glatte veier

Meteorologisk institutt med spesialvarsel om glatte veier på Sør- og Østlandet. I nord er det varslet flom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Glatte veier har ført til en rekke utforkjøringer i Østfold og Akershus i natt og i morgentimene i dag. Og ifølge Meteorologisk institutt vil det vanskelige kjøreforholdet vedvare i flere timer utover dagen.

- Vi har sendt ut spesialvarsel om at det er fare for glatte veier i dag. Vi har all grunn til å advare mot det nå, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga til Dagbladet.

Underkjølt regn Det er særlig Østafjells det vil være glatt.

- Det kommer av at det ligger en del lave tåkeskyer over deler av området, og at det i denne tåka er underkjølte regndråper som lager en tynn ishinne på bakken. Enkelte steder drysser det også snøfiller fra disse skyene, som bidrar til å gjøre veibanen glatt, forklarer Hagen.

Også i Telemark og i Agder-fylkene kan veiene være glatte i dag, fortsetter han.

Kaldt Det ser ut til at det vil holde seg kaldt både i sør og på Østlandet i de neste dagene, men fra helga av blir det mildere, opplyser meteorologen.

- Da kommer det mer skyer som gjør nattetemperaturene lavere. Det ser altså ut til at den nedbøren som kommer, blir av det blanke slaget, sier han. 

Landets kaldeste plass i morgentimene i dag er, foruten på Spitsbergen, i Folldal i Hedemark.

- Her ble det målt minus 15,2 grader. Det er forholdsvis kaldt på Dagali også, hvor gradestokken viser minus 14,1, sier Haga.

Også i indre strøk på Vestlandet er det målt en del minusgrader i dag.

- I vest ser det ut til at temperaturene vil stige fra helga av, og det er forventet noe nedbør, sier meteorologen.

Flom Nedbør er det absolutt også ventet i Nord-Norge.

- Det er ventet ganske mye nedbør i Nord-Norge både i dag og i morgen. NVE sender faktisk ut en varsel om flom her, fordi nedbøren som har kommet og nedbøren som er ventet vil gi stor vannføring i en del vassdrag, sier Hagen.

FLOMVARSEL: I Nord-Norge er det send ut varsel om flom i dag. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen/Dagbladet
FLOMVARSEL: I Nord-Norge er det send ut varsel om flom i dag. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

NVE melder på sine nettsider at nedbøren ventes å ha tyngdepunkt i midtre strøk, og vil avta utover onsdagen.

- Store nedbørmengder medfører fare for lokale oversvømmelser, advares det.

På de høyeste toppene vil nedbøren komme som snø.

- I nord er det ventet forbigående lavere temperaturer fram til helga, men utover i neste uke får man en mild værtype også her. I kystområdene kan det bety flere varmegrader, sier meteorolog Hagen.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer

UNDERKJØLT REGN: Flere steder på Øst- og Sørlandet advares det i dag mot glatte veier som følge av underkjølt regn. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
UNDERKJØLT REGN: Flere steder på Øst- og Sørlandet advares det i dag mot glatte veier som følge av underkjølt regn. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer