Går viralt på TikTok:

Advarer mot godteri-trend

Flere barn skal ha fått hudforbrenninger og matforgiftning etter at godteriet «Dragon's Breath» gikk viralt på TikTok. Nå advarer den indonesiske helseministeren.

KAN VÆRE SKADELIG: Godteri med flytende nitrogen har tatt TikTok med storm. Det får leger til å reagere. Foto: NTB
KAN VÆRE SKADELIG: Godteri med flytende nitrogen har tatt TikTok med storm. Det får leger til å reagere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mer enn tjue barn skal ha blitt skadd etter å ha testet ut den indonesiske TikTok-trenden «Dragon's Breath» de siste ukene.

Det skriver The Guardian.

«Dragon's Breath» er et populært godteri fryst i flytende nitrogen, skriver avisa videre.

Flytende nitrogen holder 196 minusgrader, og blir primært brukt som et kjølemiddel.

Det populære «Dragon's Breath»-godteriet selges i en rekke land, og har i skrivende stund blitt en trend på TikTok, hvor over 200 millioner mennesker har lastet opp egne klipp hvor de tester det ut. Der kan man se barn i alle aldrer ha i seg det omstridte godteriet.

Advarer

Regjeringen i Indonesia har ved flere anledninger advart om farene ved å bruke flytende nitrogen i ferdigmat. Nå er det altså godteri som tar plassen i søkelyset.

Ifølge The Guardian kommer «Dragon's Breath» i form av blant annet iskuler og frokostblanding, men kan også fås i snacks som chips og annen snop.

IS OG ANNEN SNOP: I Indonesia er det angivelig vanlig å selge godteri fryst i flytende nitrogen. Foto: NTB.
IS OG ANNEN SNOP: I Indonesia er det angivelig vanlig å selge godteri fryst i flytende nitrogen. Foto: NTB. Vis mer

I TikTok-klippene ser man en tydelig røyk fra godteriet både før og etter konsumering.

Men selv om det kanskje ser både kult og spennende ut, kan det være svært farlig, ifølge leger og forsker Dicky Budiman ved Griffith University:

- Dersom nitrogen-snacksen konsumeres før det flytende nitrogenet har fordampet, er det stor fare for innvendige forbrenninger, og i verste fall døden, kommenterer han.

I klippet under ser man et eksempel på hvordan «Dragon's Breath-»snacksen kan se ut:

Legen Budiman får medhold av det indonesiske helsedepartementets generaldirektør, Maxi Rein Rondonuwu:

«Hudforbrenning, matforgiftning og alvorlige pustevansker er andre potensielle risikoer», sier han i en uttalelse.

Rondonuwu er ikke særlig fornøyd med at trenden brer seg utover TikTok.

- Ingen helsemessig risiko

- Farene ved flytende nitrogen er at det er så kaldt at man må være godt beskyttet for å unngå frostskader. Konsekvensene ved en slik håndtering kan være alvorlige frostskader, sier Are Tømmerberg sletta, seksjonssjef i seksjon kjemisk mattrygghet ved Mattilsynet, til Dagbladet.

Han sier at sannsynligheten for at barn i Norge skal få tak i produkter som inneholder flytende nitrogen, som for eksempel disse Dragon's Breath-godteriene, er svært liten.

Videre opplyser han at nitrogengass er risikovurdert av den europeiske vitenskapskomiteen EFSA.

- De sier det ikke er noen helsemessig risiko av betydning forbundet med nitrogengass i næringsmidler, kommenterer han.

Barn innlagt på sykehus

Det er foreløpig ikke rapportert om noen dødsfall som følge av TikTok-trenden, men ifølge det indonesiske helsedepartementet er minst to barn innlagt på sykehus etter å ha inntatt godteriet. Helseminister Rondonuwu utelukker ikke at det kan være flere.

Departementet har bedt lokale helsebyråer om å føre tilsyn ved restauranter som bruker flytende nitrogen i mat eller ved tilberedelse av desserter. Samtidig vil de bidra til bedre informasjon rundt hvordan det kan brukes på trygt vis.

«Denne snacksen har eksistert i årevis, og vi vet det ofte blir brukt i mat. Men denne gangen er det annerledes. Det er mer tilgjengelig, og barn veit ikke hvordan det skal brukes riktig», sier Rondonuwu videre.

Matvogner i Indonesias mange gater frarådes nå å selge nitrogen-snacksen, ifølge The Guardian. Indonesiske skoler har også blitt bedt om å informere elever om farene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer