HVEM VINNER?: KrF-leder Knut Arild Hareide og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan klar for debatt i Østfold KrF tidlig i uka. Grøvan mener fortsat opposisjon, men en støtterolle for Solberg-regjeringen er den beste løsningen, mens Hareide vil at KrF skal teste ut mulighetene med Sp og Ap. I morgen avgjør KrFs landsmøte. Foto: Christian Roth Christensen
HVEM VINNER?: KrF-leder Knut Arild Hareide og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan klar for debatt i Østfold KrF tidlig i uka. Grøvan mener fortsat opposisjon, men en støtterolle for Solberg-regjeringen er den beste løsningen, mens Hareide vil at KrF skal teste ut mulighetene med Sp og Ap. I morgen avgjør KrFs landsmøte. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Striden i KrF

Advarer mot Grøvan-modell: - Klistrer oss til høyresida for hele perioden

Hans Fredrik Grøvans «tredje vei» er ikke samlende, men låser KrF til regjeringen hele stortingsperioden.

Det sier leder i Finnmark og Troms KrF, sentralstyremedlem Svein Iversen, til Dagbladet.

Han støtter Knut Arild Hareides råd om å gå til venstre, som før landsmøtet kan se ut til å tape, men avviser tanken om at Grøvans forslag er et samlende kompromiss.

- Slik jeg leser det, binder det forslaget oss til høyresida for hele stortingsperioden. I forrige stortingsperiode hadde vi en samarbeidsavtale med regjeringen. I denne perioden har vi ikke det, men nå mener Grøvan at vi skal binde oss til Høyre og Frp for hele perioden, uten betingelser. Dette er et forslag som vil sperre veien mot å gå til venstre, sier Iversen til Dagbladet.

- Kan ikke gå splittet til forhandlinger

Han mener landsmøtet må samle seg slik at partiet ikke gir fra seg handlingsrom. Han mer sans for nestledernes Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstads forslag, som åpner for å gå til venstre dersom førstevalget ikke lykkes.

- Vi bør sette ned en redaksjonskomité som kan komme med en samlet løsning. Dersom landsmøtet er delt i to, er det ikke lett å gå i forhandlinger med noen stemmers overvekt, sier Iversen.

Heller ikke leder av sentralstyremedlem fra Trøndelag, Karin Bjørkhaug, ser Grøvans forslag som noe kompromiss som kan samle partiet. Bjørkhaug støtter Hareides linje.

- Problemet er at forslaget fra Grøvan ikke er nøytralt. Det er et forslag der det står at vi skal fortsette som konstruktivt opposisjonsparti. Det vil si at vi skal være knyttet til regjeringen.

- Punkterer opposisjonsrollen

- Jeg mener det punkterer det som ligger i opposisjonsrollen, å være i opposisjon innebærer at man på et tidspunkt kan være villig til å felle regjeringen. Det blir også en segmentering av samarbeidet til høyre. Som sentrumsparti må man kunne samarbeide til begge sider, sier Bjørkhaug til Dagbladet.

Grøvan og stortingskollega Steinar Reiten vil at landsmøtet skal votere over deres forslag på lik linje med Hareides og nestledernes forslag. Grøvan og Reiten mener KrF bør forbli i opposisjon, men befeste seg som et ikke-sosialistisk sentrumsparti.

Grøvan sier det ikke er noen kriseforståelse og at velgerne ikke vil forstå det dersom KrF bidrar til å felle en populær statsminister.

«Vi må si følgende: KrF er et sentrumsparti som står trygt på ikke-sosialistisk grunn. Vi har fortsatt tillit til Erna som statsminister. På den måten kan vi senke skuldrene, forsterke samarbeidet, selge våre seirer», skriver Grøvan og Reiten i forslaget.

De mener dagens posisjon for KrF er krevende fordi de både samarbeider med regjeringen, men samtidig sparker og kritiserer den og snakker ned egne seire.

«En oppfyllelse av velgerløftet vi ga om samarbeid før valget innebærer at vi fortsatt blir værende utenfor regjering. Vi fortsetter å støtte dagens regjering og markerer oss som et kristendemokratisk sentrumsparti på den ikke-sosialistiske side,» heter det i forslaget.

- Har en retrettmulighet

Nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad viser til KrFs mange gjennomslag med den sittende regjeringen, og mener KrF bør gå i forhandlinger den veien. Men de avviser ikke en løsning til venstre:

«Vi vil også ha et alternativ: Dersom vi ikke lykkes med å få nok gjennomslag for vår politikk kan vi gå i opposisjon eller sondere med Støre. Det gir oss gode forhandlingskort og en retrettmulighet. Dersom landsmøtet nå gir beskjed om at vi skal felle Erna Solberg så vi bli enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det gir oss langt dårligere kort på hånda», skriver de i forslaget.

Sekundært inn i Høyre/Frp/Venstre-regjeringen

Grøvan har også gjort det klart at om ikke hans forslag om «den tredje vei» får flertall, vil han sekundært støtte regjeringssamarbeid med dagens regjering.

Da KrF-leder Knut Arild Hareide etter debatten i Agder KrF ble bedt om å kommentere Grøvans argument om avhengighet av SV, sa han spøkefullt:

- Nå har jo Grøvan sagt at han sekundært vil gå inn i dagens regjering, så jeg burde vel fått ekstra taletid.