DÅRLIG DEBATT:  Norske politikere må lære seg mer om islam sånn at den norske islam-debatten kan bedres, mener Kari Vogt og andre islamkjennere. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
DÅRLIG DEBATT: Norske politikere må lære seg mer om islam sånn at den norske islam-debatten kan bedres, mener Kari Vogt og andre islamkjennere. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer

Advarer mot hatefull islam-debatt

Mye misvisende om islam blant norske politikere, mener islamekspert Kari Vogt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  I forrige uke ba Dagbladet norske politikere komme med sin definisjon av begrepet radikal islam, etter at Ap-strateg Martin Kolberg gikk ut og sa Ap skal bekjempe radikal islam.

Uker med debatt rundt islam, radikal islam og hijab har ikke ført til at norske politikere er enige om hva som faktisk diskuteres, viser Dagbladets spørrerunde.

- Radikal islamisme vil si å ønske å innføre islam, med sharialover, over norsk lov, sa Fremskrittspartiets Karin S. Woldseth, mens Kristelig Folkepartis Åse Gunhild Woie Duesund mente følgende:

- Jeg har alltid tenkt at jeg forbinder radikal islam med vold og terrorisme, sa Duesund.

Lite presist

Dagbladet ba religionsviter og islamekspert Kari Vogt komme med sin vurdering av norske politikeres definisjoner av radikal islam.

- Det var mange mer eller mindre fantasifulle utlegninger av politikerne her, sier religionsekspert Vogt og understreker:

- Spørsmålet dreier seg om hvilken betegnelse som er hensiktsmessig. Hvilken sosial virkelighet ønsker vi å beskrive? Hvem snakker vi om? Definisjonen PST bruker er enkel og anvendelig, sier Vogt til Dagbladet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har følgende definisjon på radikal islam: «Bevegelser som er villige til å bruke vold for å nå sine politiske mål».

Hvorfor nå?
Tidligere denne måneden gikk Arbeiderpartiets sjefsstrateg Martin Kolberg ut og sa han skulle bekjempe radikal islam.

- Når Kolberg ikke forklarer nærmere hva han snakker om, blir det et slags åpent felt hvor alle kan assosiere fritt. Det er en selvfølge at voldelig islam bør bekjempes. Hvem er uenige i det? Så hvorfor dukker dette opp akkurat nå? Ifølge PST er ikke radikal islam noe problem i øyeblikket, sier Vogt.

Hun mener islam-debatten i Norge inviterer til uklarheter, hvor de forskjellige politikerne rir sine kjepphester.

- Frp skiller seg ut. Radikal islam blir alt vi ikke liker, og som er «unorsk». Vi ser ingen forsøk på at politikerne prøver å finne ut hva som opprinnelig var ment, sier Vogt.

Fantasifullt
I kjølvannet av Kolbergs utspill, gikk både Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre ut i media for å fortelle hva Ap mente med radikal islam.

- Vi har fått en klargjøring fra Ap om hva de har tenkt og hva de legger i betegnelsen «radikal islam». Det er utmerket. Men ellers har det vært mange uklarheter og fantasifulle kommentarer som går i retning av å fremheve et partistandpunkt, sier Kari Vogt.

Lys i tunnelen
Kari Vogt er ikke imponert over denne delen av debatten, men ser likefullt enkelte lyspunkt:

- Det er for tidlig å begrave dialogen helt. Vi har fått mange nye stemmer inn i debatten - som dermed er blitt mer levende og mer representativ. Samtidig er debatten trolig blitt mer polarisert, som i Danmark. Dit ønsker vi oss jo ikke, sier Vogt og avslutter:

- Hvis vi får en stadig mer hatsk og uforsonlig tone, er vi nok inne i en utvikling som ingen er tjent med. Men vi er ikke der ennå.

Les også:
• Norske politikere definerer radikal islam.
• Professor Oddbjørn Leirvik frykter danske tilstander i Norge.
• Terrorekspert Brynjar Lia skuffet over islam-debatt.