Skolestenging

Advarer mot «hengemyr»

Skolestenging nevnes som et mulig tiltak i Oslo. I en fersk rapport advares det om at skolestenging kan føre til at man havner i en hengemyr med tanke på gjenåpning.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter en smitteøkning fram mot påska. Video: Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag har byrådsleder Raymond Johansen og andre topper i Oslo byråd vært involvert i hektisk møtevirksomhet for å diskutere nye smitteverntiltak mot smittespredningen. Stenging av skoler, enten enkelte eller alle, skal være blant det som diskuteres.

Dagbladet har spurt både Utdanningsetaten, Utdanningsdirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) om hva de mener om skolestenging som tiltak mot smittespredningen i Oslo, men ingen av dem har uttrykt et ønske om å uttale seg. Bufdir viser imidlertid til en fersk rapport fra Koordineringsgruppa for tjenester til sårbare og unge.

Advarer mot hengemyr

I rapporten fra 10. mars, står det skrevet at Norge er ett av få land som har klart å holde skoler åpne under pandemien, og at dette høster internasjonal anerkjennelse.

«Den vellykkede håndteringen skyldes ikke bare at smitten generelt har vært under kontroll i Norge, men også at vi har et effektivt kommunalt TISK-system og mulighet for differensierte tiltak gjennom trafikklysmodellen», skriver gruppa i rapporten og advarer:

«I Norge har rødt nivå i skolene vært førstevalget ved stigende smitte, mens andre land bare har hatt en «av og på-knapp» og gått rett på stenging. Erfaringene fra andre land er også at hvis man først stenger, havner man i en hengemyr hvor det ikke lar seg gjøre å gjenåpne før det generelle smittenivået i samfunnet har blitt lavt. Det tar gjerne flere måneder.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer