MØTTE FORHANDLERNE: Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (FrP) tok opp ulvesaken under et lunsjmøte med forhandlingskameratene på Granavolden fredag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MØTTE FORHANDLERNE: Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (FrP) tok opp ulvesaken under et lunsjmøte med forhandlingskameratene på Granavolden fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Advarer mot hestehandel om ulv - Det finner jeg meg ikke i

Morten Ørsal Johansen (FrP) innrømmer at egen regjerings ulvepolitikk er vanskelig å forsvare i distriktet. Han forventer at Frp får gjort noe med dette innen kommunevalget.

- Vi har snakket om dette i Stortingsgruppa til Frp. Vi er ikke interessert i å la dette i bero.

Det sier stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (FrP) fra Oppland om regjeringens ulvevedtak fra desember.

I strid med rådene fra de regionale viltnemndene, besluttet klima- og miljøminister Ola Elvestuen (Venstre) at én, ikke tre, ulveflokker i ulvesonen skulle skytes.

Nå, samtidig som Frp, Høyre, KrF og Venstre forhandler om en ny regjeringsplattform på Gran på Hadeland, har over 1500 mennesker varslet at de vil demonstrere mot regjeringens ulvepolitikk på tirsdag.

- Regjeringen bryter Stortingets vedtak om bestandsmål av ulv. Når det har blitt gjort et forlik må en ha respekt for hverandres standpunkt og følge det en er forpliktet til, sier Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og småbrukarlag, som en av arrangørene sammen med Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og Norges skogeierforbund med flere.

- Må ordnes innen kommunevalget

For å vise at det var et vedtak hele regjeringen sto bak, hadde Elvestuen med seg Frps Bård Hokstrud og Høyres Bent Høie da vedtaket ble lagt fram rett før jul.

Likevel har en rekke politikere fra både Høyre og Frp kritisert sin egen regjering. Spesielt for Høyre og Frp-politikere fra distriktene ved ulvesonen, er saken vanskelig.

Bedre blir det ikke av at Senterpartiet, Frps største konkurrent i mange kommuner, lar regjeringen gjennomgå for saken.

- Frp har så mye god politikk ellers, det burde ikke ha så mye å si, men det er klart det er utfordrende for oss å forsvare. Det er ikke en god sak utenfor storbyene for de som har dette innpå seg. Men nå forutsetter jeg at vi i Frp får gjort noe med dette innen kommunevalget. Det vil gjøre det lettere, sier Morten Ørsal Johansen.

Hva Frp konkret kan gjøre, har han derimot ikke noe svar på nå.

- Vi snakker med de andre forlikspartiene og har en dialog med dem. Akkurat nå er det litt vanskelig, siden det er midt i regjeringsforhandlinger, sier han.

Frp-politikeren advarer imidlertid mot hestehandler om ulv i regjeringsforhandlingene.

- Det er Stortinget som har blitt enige om bestandsmålene, da er det Stortinget som får endre det, det kan ikke skje gjennom en hestehandel i regjeringsforhandlingene.

SKJERPER MILJØKRAV: Venstre vil ha omkamp på ulv og klima. Ketil Kjenseth (til høyre) besøkte forhandlerne på Granavolden fredag Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKJERPER MILJØKRAV: Venstre vil ha omkamp på ulv og klima. Ketil Kjenseth (til høyre) besøkte forhandlerne på Granavolden fredag Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Venstre vil ha omkamp

Fra miljøbevegeselen har regjeringen også fått kraftig kritikk for å ha åpnet for å felle ulv i ulvesonen. Dyrevernorganisasjoner mener vedtaket er ugyldig, og har tatt Klima- og miljødepartementet til retten.

Venstre var ikke med på ulveforliket i 2012, men gikk med på å legge dette til grunn i regjeringsplattformen i fjor.

Nå vil de derimot ha omkamp. Et av vedtakene fra Venstres sentralstyre er å gå inn for å øke bestandsmålet.

- Dette har ingenting i regjeringsforhandlingene å gjøre. Det er å hoppe bukk over Stortinget, det finner jeg meg ikke i, sier Ørsal Johansen.

Det avviser leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Kjetil Kjenset (Venstre).

- Dette er vår primærpolitikk, det er det vi har med oss inn i forhandlingene. Så får vi se hva vi kommer ut med. Vi må selvsagt gi og ta, på samme måte som Frp må gi og ta. Men vi har forpliktelser knyttet til rovdyrene i Norge som i alle andre land, sier Kjenseth.

Han innrømmer samtidig at det kan bli vanskelig å få gjennomslag.

- Jeg ser ikke at rovdyrforliket er lett å utfordre verken for Frp eller Venstre. Jeg er ikke sikker på at det er mye å gå på noen av veiene der, sier han.

Motpol på klima

Klimapolitikken er også et av områdene der Frp og Venstre er motpoler.

Trine Skei Grande har uttalt at mye har skjedd siden Jeløya-erklæringen og at utslippene må kuttes kraftig for å begrense den globale oppvarmingen. Venstre har derfor skjerpet sine krav om kutt av klimagasser.

- Jeg er optimist, sier Kjenseth om muligheten for å komme til enighet på klima også med Frp.

- Vi ser nå at det å være gode på klima og miljø blir attraktivt i mange sektorer, og viktig i et næringsutviklingsperspektiv. Vi ser at om en er god på hjemmebane har en større mulighet for å lykkes ute. Også Frp ser mulighetene i dette. De er opptatt av økonomi og arbeidsplasser. Vi diskuterer mer hastighet og virkemidler enn om det er riktig og galt, sier han.

- Ikke tilhenger av slike mål

Ørsal Johansen synes ikke det er viktig å nå 1,5 gradersmålet.

- Jeg er ikke tilhenger av å ha slike mål. Da er det målet, ikke virkemidlene som blir viktig, mener han.

Men også Frp-politikeren mener næringsutvikling er et område der det er lettere å bli enige.

- Å utvikle næringslivet og konkurransekraft burde være et område som forener alle fire partier, sier han.