Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot hets av Nav-ansatte

Parat-leder Unn Kristin Olsen og sentral hovedtillitsvalgt for Nav, Agathe Osland Hellesen, advarer mot heksejakt på Nav-ansatte.

BEKYMRET: Parat er bekymret for at Nav-ansatte hetses og sjikaneres. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BEKYMRET: Parat er bekymret for at Nav-ansatte hetses og sjikaneres. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Parat-leder Unn Kristin Olsen sier i en pressemelding at Nav-skandalen skyldes en lovtolkning Nav-ledelsen har ansvar for, og advarer mot hets og sjikanering av Nav-ansatte.

- Dette er en alvorlig sak som berører svært mange mennesker og det er ikke vanskelig å forstå reaksjonene med både sinne og frustrasjon. Samtidig er det ikke den enkelte ansatte i Nav som er ansvarlig for slike systemfeil, sier Olsen.

Mandag kom det fram at retten til å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land har vært praktisert feil.

Rundt 2400 saker eller personer har fått en tilbakekrevingssak som kan være feil, opplyste Nav-direktør Sigrun Vågeng på en pressekonferanse mandag.

Svært mange har fått kutt i stønaden, fått krav om tilbakebetaling - eller i verste fall sonet dommer selv om det ikke har vært grunnlag for det.

Bekymret for ansatte

Sentral hovedtillitsvalgt for Nav, Agathe Osland Hellesen, er bekymret for ansatte i Nav som nå blir utsatt for et enormt press fra alle kanter.

De advarer nå mot en heksejakt på ansatte og saksbehandlere.

- Denne saken er alvorlig for alle. Først og fremst til de som er direkte berørt og som har fått en uriktig behandling. Her har vi alle et ansvar for å rydde opp så snart som mulig og gi dem oppreisning. Jeg er også glad for at det skal gjennomføres ekstern granskning og en rekke interne prosesser for å rydde opp i feil som er begått. Det er samtidig ikke enkeltpersoner og saksbehandlere i NAV som på eget initiativ tolker lovverket, sier hun.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen kun er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Foretar ikke egne tolkninger

Tolkning av lovverk og saksbehandling gjennomføres ifølge den hovedtillitsvalgte etter en enhetlig og felles forståelse i hele Nav-systemet.

- Saksbehandlere i Nav kan i svært liten grad foreta egne tolkninger av lovverket, eller basere saksbehandling på eget skjønn. Vår overordnede rolle og oppdrag er å påse at alle behandles likt i henhold til gjeldende regelverk og nødvendig dokumentasjon.

Feil tolkning av lovverket skal avdekkes av egne jurister, gjennom klageinstanser og av domstolene, sier Osland Hellesen.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Parat-lederen sier advokatene i Parat nå jobber med å gå igjennom saker som er ført for medlemmer som kan være berørt av feilen som er begått.

- I tillegg til å ta vare på våre medlemmer i Nav vil vi også bistå medlemmer som kan være uskyldig utsatt for Navs feiltolkning av regelverket, sier Olsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media