Advarer mot hevnaksjoner

Sosiolog og forsker Katrine Fangen frykter at det antifascistiske og det høyreekstreme miljøet i Norge vil ta hevn. Fangen antar at om lag 20 personer i miljøet er troende til å bruke skytevåpen. Hun advarer mot nye sammenstøt mellom gruppene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hevntankene er sentrale i disse miljøene, og det er nærliggende å tro at det vil bli nye konfrontasjoner ganske snart, advarer Fangen.

Hun er en av våre fremste eksperter på det høyreekstreme miljøet i Norge.

Gatekrig

- For høyreekstremistene er dette en konstant kamp om nye territorier, og vi vet at de ikke går av veien for å bruke våpen i denne gatekrigen, sier Fangen.
Det har vært forholdsvis stille mellom de to grupperingene det siste året, men når det først smeller, går det ofte ikke lang tid før neste sammenstøt.

- Begge miljøene mener nok de har mye å hevne etter helgas skyteepisode. Antifascistene har fått en person skadd, mens høyreekstremistene har «mistet» tre personer til politiet. Det er nok til et nytt sammenstøt, advarer Fangen.

Mens de høyreekstreme miljøene ser på dette som en gatekamp om territorier og posisjon i Oslos gater, handler kampen for blitzerne og antifascistene om ideologi og samfunnets anerkjennelse av nynazister. Men en konfrontasjon som den samfunnet var vitne til sist helg, er ofte ikke tilfeldig.

- Begge grupper overvåker hverandre kontinuerlig og bruker jungeltelegrafen som viktigste medium. Dette sammenstøtet dreide seg om hvem som skal få tilgang på de to pubene Mars og Elm Street, forklarer Fangen.

Hardere miljø

På de årene Fangen har hatt innsikt i det høyreekstreme miljøet, har hun opplevd en gradvis tilspissing.

- Miljøet er blitt tøffere og har færre barrierer når det gjelder våpen- og voldsbruk. Det er umulig å unngå eller forhindre liknende sammenstøt i framtida så lenge miljøene ikke endrer strategi eller lederprofil, sier Katrine Fangen.