Advarer mot hjemmelaget dop

18-åring døde av overdose metamfetamin. - Fikk all tilgjengelig motgift, men ingenting virket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 18-åringen som døde av en overdose i går, døde mest sannsynlig av stoffet metamfetamin.

- Vi har grunn til å tro at virkestoffet var metamfetamin. Dette er et stoff som virker som amfetamin, men som blant annet er sterkere, opplyser politiadvokat Cathrine Fossen ved Hedmark politidistrikt til Dagbladet.no.

Hun sier at politiet nå tror de har kontroll på hele kvantumet av det hjemmelagde stoffet, men at hun ikke vet hvor store mengder det er snakk om.

Fant oppskrift

Kameraten som hadde laget dopet, sitter nå i varetekt. Han er siktet for uaktsomt drap på 18-åringen.

- Han har erkjent å ha laget stoffet, sier Fossen.

Stoffet ble fremstilt på ungdomsinstitusjonen der 18-åringen bodde. Kameraten hadde fått tak i en oppskrift, bestilt ingrediensene og laget dopblandingen.

- Jeg har ikke vært borti liknende tilfeller før. Nå undersøker vi om overdosetilfellene i Sandnes og Ålesund står i sammenheng med denne saken, og om oppskriftene eventuelt stammer fra samme sted, forteller Fossen.

DØDE PÅ SYKEHUSET: 18-åringen fikk alle tilgjengelige motgifter, men ingenting virket på det hjemmelagde stoffet. Han døde på sykehuset i Elverum lørdag. Foto: Morten Holm/Scanpix
DØDE PÅ SYKEHUSET: 18-åringen fikk alle tilgjengelige motgifter, men ingenting virket på det hjemmelagde stoffet. Han døde på sykehuset i Elverum lørdag. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

Fatalt

Politiet er redde for at andre ungdommer nå sitter på kunnskaper om hvordan man kan fremstille hjemmelaget dop. Cathrine Fossen advarer nå ungdommer mot å prøve å lage dop selv og å prøve stoffer de ikke vet hva inneholder.

- Dersom man får tilbud om å prøve slike stoffer, må man ikke under noen omstendigheter gjøre det. Dette er nytt og virkningene er ukjente, så utfallet kan bli fatalt. Ikke minst med tanke på at man ikke kjenner styrkegraden i stoffene.

Hun sier at denne saken er et eksempel på at det er livsfarlig å få i seg stoffer man ikke vet hva er.

- 18-åringen fikk all tilgjengelig motgift på sykehuset, men ingenting virket, sier hun.

Tre brukte stoffet

Tre personer som oppholdt seg på ungdomsinstitusjonen i Trysil, brukte natt til lørdag det livsfarlige stoffet. To av personene som tok stoffet, ble sendt til sykehus hvor 18-åringen senere døde.

Den andre personen, en 16 år gammel jente, var søndag morgen skrevet ut av sykehuset.