EN GASSGRILL: Sola pøser ut enorme mengder med ultrafiolett stråling, som vist i dette NASA-bildet som ikke er tatt i synlig lys, men i UV-delen av det elektromagnetiske spekteret. Foto: EPA/NASA/SDO/AIA/SCANPIX
EN GASSGRILL: Sola pøser ut enorme mengder med ultrafiolett stråling, som vist i dette NASA-bildet som ikke er tatt i synlig lys, men i UV-delen av det elektromagnetiske spekteret. Foto: EPA/NASA/SDO/AIA/SCANPIXVis mer

Advarer mot høy UV-stråling i påsken

Kreftforeningen og Røde Kors oppfordrer til måtehold i påskesola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en lang og tung vinter trekker mange nordmenn opp i fjellet for å nyte påsken. Men påsken i år er den seneste på 11 år. Det betyr at UV-strålingen er høyere en normalt. UV-indeksen i påskefjellet kan komme opp mot 6, noe som tilsvarer en like sterk stråling som sommersolen på Sørlandet.

- Derfor bør vi ha respekt for solen for å unngå solforbrenning, sier Jahn Petter Berentsen, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps.

Han sier kombinasjonen av vinterblek hud og snødekte løyper gir økt risiko for solskader. Refleksjon fra snøen gir 50 prosent høyere stråling enn under snøfrie forhold.

Fare for hudkreft Ifølge Røde Kors kan ubeskyttet ultrafiolett stråling føre til forbrenning, hudskader og økt fare for hudkreft dersom man ikke beskytter seg godt nok. Det betyr ikke at man ikke skal kunne nyte solen, man må bare legge forholdene til rette for en fantastisk påskedag i solen.

- Bruk hodeplagg, solbriller og solkrem med høy faktor, og pass spesielt på at små barn beskyttes fra direkte solstråler midt på dagen, oppfordrer hjelpekorps-lederen.

- Smør deg med solkrem med minst faktor 15, særlig midt på dagen, oppfordrer Berntsen. Han ber oss huske at barn og unge er ekstra følsomme for UV-stråling.

Følg med på UV-varsel Det har vært rekordlave ozonverdier i Arktis denne vinteren. Dette kan medføre episoder med ekstra høy UV-stråling, også i nordligere områder av landet. Det anbefales å følge med på UV-varsler før man tar turer i påskefjellet.

Slike oppdaterte varsler får man blant annet ved meteorologiske nettsteder som yr.no og storm.no.

Det viktigste er å unngå å bli solbrent, ifølge Kreftforeningen. Solforbrenning og overdreven soling er de viktigste årsakene til hudkreft.

Kreftforeningen har sammenfattet en rekke råd om solbeskyttelse på nettstedet solvett.no.