Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot hudkremer

LONDON/OSLO: De kostbare kremene som skal gjøre deg yngre, og fjerne rynker, kan skade huden. Norske hudleger advarer mot ukritisk bruk av kremene, og frykter utilsiktede skadevirkninger på sikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kremtest utført av Den britiske forbrukerorganisasjonen raporterte et forbausende høyt antall av kvinnene at huden føltes sår og øm etter bruk, og at de faktisk hadde blitt mere rynkete.

Det går fram av en reportasje i det respekterte forbrukermagasinet «Which?».

- Risikabelt

Seksjonsoverlege Claus Lützow-Holm ved Ullevål sykehus mener millionforbruket av foryngelseskremer er et risikabelt kjempeeksperiment. Han advarer nå mot ukritisk bruk og frykter utilsiktede skadevirkninger på sikt.

Tall fra kosmetikkleverandørenes Forening viser at nordmenn kjøpte hudpleieprodukter for over 800 millioner kroner i fjor. Tax-free-salget er ikke medregnet i dette beløpet. Siden antirynkekremene kom på markedet for 2-3 år siden har salgstallene skutt rett til værs.

- De fleste antirynkekremene inneholder fruktsyrer som stimulerer huden til nydannelse og får den til å se glattere, jevnere og dermed yngre ut når den smøres på. Men syrene kan samtidig gi lokale irritasjoner som forstyrrer hudens ytre barriere. Vi frykter at andre stoffer vi omgir oss med dermed kan trenge gjennom og gjøre skade, sier dr.med Lützov-Holm, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Ullevål sykehus til Dagbladet.

Advarer unge kvinner

Han advarer nå mot ukritisk bruk av kremene, spesielt blant unge kvinner. Ifølge ham inneholder de fleste kroppspleieprodukter mellom 5 og 15 ulike kjemikalier. De fleste er harmløse, men noen kan reagere med irritasjon eller allergi. Seksjonsoverlegen minner også om at allergier mot kosmetiske produkter er et økende samfunnsproblem.

- Det bør ringe en klokke hos folk hvis de merker at huden blir irritert. Dette er et tegn på at huden utsettes for en liten skade, sier Lützow-Holm.

Økt celledeling

Han får støtte av overlege Cato Mørk ved hudavdelingen på Rikshospitalet som mener reklamen ofte overdriver kremenes positive effekter.

- Mange av kremene stimulere hudens egen evne til å fornye seg. Celledelingen øker. Dette kan gi lokale irritasjoner som gjør at det oppstår væskeansamlinger under huden, den hovner opp. Dermed strekkkes huden ut, små rynker jevnes ut, og huden virker glattere. I dag vet vi ikke hvordan langvarig bruk påvirker hudens egen evne til fornyelse og dens evne til å beskytte vår organsime mot ytre påvirkning, sier Mørk.

Fordi produktene er såpass nye på markedet vil det ifølge Mørk og Lützow-Holm ta flere år før man kan si noe sikkert om skadevirkningene.

Skeptisk

Lützow-Holm er også skeptisk til at kosmetikkbransjen ofte benytter seg av biologiske termer for å gi inntrykk av vitenskapelige beviste effekter.

- Det gir et troverdig inntrykk, men mange av resultetene er fattet på tynt grunnlag, hevder han.

LäOreal Plenitude anti-rynkekrem er en av kremene som omtales i den britiske testen. Men i motsetning til mange av sine konkurrenter, oppnådde den et forholdsvis godt testresultat. Robert Ullmann, produktsjef for Plenitude i Norge sier at LäOreal har 2ø500 ansatte som kun driver med forskning og utvikling. Han mener at de fleste som kjøper kremene vil oppleve det reklamen lover, nemlig å redusere fine linjer av rynker og stramme opp huden.

Beskytter mot skade

- Vi har aldri lovet at kremen kan snu en biologisk betinget aldringsprosess, men den beskytter huden mot ytre påvirkninger og skade som følge av for eksempel røyking og forurensing, sier han.

Oil of Ulays antirynke-krem Wrinkle Smoothing Cream var også med i testen. Ifølge testpersonene gjorde ikke kremen rynkeproblemene verken bedre eller verre. I Norge må du ut med mellom 80 og 90 kroner for en krukke.

Rød og sår hud

- Så lenge jeg ikke vet hvor lenge de 48 britiske kvinnen testet ut kremen, er det vanskelig å kommentere testresultatet. Men skal kremen ha noen effekt bær den brukes regelmessig i en måned. Vi får ihvertfall tilbakmeldinger som viser at våre kunder er fornøyd med produktet, sier Kari Håvåg, produktsjef i Middelfart og CO A/S.

Hun minner også om at spesialkremer ikke bør brukes nært opptil øynene.

- Huden rundt øynene er mer sensibel og man bør derfor bruke spesielle øyekremer. Hvis ikke kan det skje at huden blir irritert, sier Håvåg.

Det engelse testpanelet ga heller ikke Elizabeth Ardens antirynke-krem Ceramide Time Complex Moisture Cream SPF15 full score. To opplevde også at huden ble rød og sår etter bruk.

RYNKER PÅ NESA: Seksjonsoverlege Claus Lützow-Holm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!