Hemsedal

Advarer mot hyttefester: - Mindre kontroll

Med nesten 15 000 på plass i kommunen frykter ordføreren at private arrangementer skal føre til et krafitg smittehopp.

FRYKTER SMITTEHOPP: Så langt i vinter har det vært lite smitte i Hemsedal, men med skjenkestopp frykter ordføreren for en økning i  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRYKTER SMITTEHOPP: Så langt i vinter har det vært lite smitte i Hemsedal, men med skjenkestopp frykter ordføreren for en økning i Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Vi har rigget oss godt, og er forberedt på at det vil komme mange hit, men det er en stor utfordring at det ikke er lov med skjenking på restauranter og utesteder.

Nyttårsaften nærmer seg og skituristene har allerede inntatt Hemsedal. Nå advarer ordfører i kommunen, Pål Rørby (Sp), og frykter for at kommunen vil miste oversikten over smittesporingen idet vi går inn i det nye året.

- Erfaringsmessig ser vi at nyttårsaften er en festdag for mange. Når after-skien er stengt, samt at færre går ut og spiser på grunn av skjenkestoppen, vet vi at det blir store ansamlinger av mennesker på private fester. Der har vi mindre kontroll enn om folk hadde vært samlet på skjenkestedene, hvor vi lettere kan kontrollere at man holder god avstand. Nå er det langt mer krevende, sier ordføreren til Dagbladet.

- FLERE HYTTEFESTER: Ordfører i Hemsedal, Pål Rørby (Sp), forteller til Dagbladet at det er flere fester på private hytter, og at de da vil slite med å holde oversikten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FLERE HYTTEFESTER: Ordfører i Hemsedal, Pål Rørby (Sp), forteller til Dagbladet at det er flere fester på private hytter, og at de da vil slite med å holde oversikten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Seksdobling

Ifølge Rørby er det akkurat nå 15 000 personer som oppholder seg i skibygda. Det er en seksdobling i antall innbyggere.

- Til vanlig bor det 2500 personer her. For å unngå køer på sportsbutikkene og i dagligvarebutikkene, har vi ordnet med vakter som holder orden på hvor mange som er inne i butikkene til enhver tid.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

- Hvordan ser det ut i skisenteret?

- Store deler av anlegget er åpent slik at gjestene blir godt spredt utover. Slik som det ser ut nå har vi kontroll.

Han stiller seg samtidig bak statsministerens oppfordring om utendørs aktivitet og sier at kommunen har plass til mange i anlegget og løypene.

Ber gjester overholde smitteverntiltak

Kommunen har i skrivende stund 15 coronasmittede blant sine egne innbyggere. I tillegg bekrefter Rørby at de har sett noe smitte blant de besøkende.

- Om noen skulle få påvist corona mens de er på besøk her, så anbefaler vi dem om å reise hjem hvis de er i form til det.

- Er det slik at dere ikke ønsker besøk også?

- Nei, men vi ber om at folk er nøye med å overholde smitteverntiltakene. Ikke inviter til den største festen. Det er viktig at man holder seg til det antallet gjester som smittevernrådene anbefaler. Man bør ha en lav terskel for å holde seg hjemme.

PÅGANG: Slik så det ut da Dagbladet besøkte Hemsdal i vinterferien 2021. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Vaksinerer hyttegjester

I Hemsedal er de også i full gang med å gi den tredje dosen med vaksine.

Dette tilbudet er ikke bare tilgjengelig for kommunenes innbyggere, men også for dem som er hyttegjester.

- Vi har et drop in-tilbud. Har det gått over fire og en halv måned siden du tok andre vaksinedose, så er alle velkomne til å vaksinere seg her, sier ordføreren.

Rørby hevder at dette tilbudet er svært populært og at de har hatt stor pågang. De har også et stort trykk på kommunens testsenter.

- Det er veldig mange av de utenlandske turistene som trenger en gyldig test når de skal hjem igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer