Advarer mot influensamedisin

Flere personer har fått astmalignende reaksjoner etter å ha brukt influensamedisinen Relenza. Nå sender produsenten ut advarsler til leger og apoteker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg blir alle Relenzapakkene i framtida merket med advarsler.

17 personer som har astma eller lungesykdommer har fått pustebesvær etter å ha brukt Relenza. De 17 tilfellene er oppdaget i USA, Canada og Australia.

- Vi var ikke klar over bivirkningene før Relenza kom på markedet. Dette skjer ofte når det blir sluppet nye legemidler. Man oppdager bivirkningene når mange personer har brukt medisinen, sier medisinsk direktør Olav Flaten i produsentfirmaet Glaxo Wellcome til Dagbladet.

Nå skal alle pakkene merkes med advarsler om at astmasyke anbefales å ha astmamedisinen sin i nærheten når de bruker Relenza.

- Vi vet ikke sikkert om det er sammenheng mellom Relenza og pustebesværet, men vi kan ikke se bort fra det, sier Flaten.

Alvorlig

Han synes ikke det er oppsiktsvekkende at 17 personer har fått reaksjoner på medisinen.

- Det er ikke så mye tatt i betraktning at Relenza er brukt av over 500 000 pasienter. Men vi tar dette veldig alvorlig og skal informere både leger og apoteker, sier Flaten.

Han understreker at det kun er registrert bivirkninger hos pasienter som har astma eller lungesykdom fra før og at pustebesværet ikke skal være farlig.

I Norge er det sendt ut om lag 17 000 pakker med influensamedisinen til apoteker. Det er ikke meldt om nordmenn som har fått bivirkninger av medisinen.

SYKE: 17 personer er blitt syke etter at de har brukt influensamedisinen Relenza.