Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Privat velferd

Advarer mot innstramminger

Heidi Nordby Lunde (H) frykter at en helrød koalisjon vil skyve private ut av velferden. - Jeg forventer en strøm av forslag i Stortinget, sier hun.

ADVARER: Heidi Nordby Lunde (H) ber de private omsorgsfirmaene rydde opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVARER: Heidi Nordby Lunde (H) ber de private omsorgsfirmaene rydde opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag snakket fire tidligere konsulenter for Aleris ut i Dagbladet om ekstreme arbeidstider, fryktkultur og at de har jobbet som fast ansatte selv om de ble innleid som selvstendig næringsdrivende. Fagforbundet støtter nå søksmål fra minst 17 tidligere konsulenter mot selskapet.

- Velferd egner seg ikke som butikk. Arbeiderpartiet vil stoppe den økte kommersialiseringen innen velferden, og vi vil gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, sa Hadia Tajik lørdag.

Nå tar Heidi Nordby Lunde (H), andre nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, til motmæle.

- Arbeiderpartiet, SV og Rødt går langt i å generalisere enkelthendelser og forlange innstramminger for hele bransjer, sier hun til Dagbladet.

- Jeg forventer nå en strøm av forslag i Stortinget om å forby eller stramme inn regelverket. Da står alle de private omsorgsleverandørene som i årevis har bidratt til å øke kvaliteten i omsorgstjenestene i fare for å bli skjøvet ut av en helrød koalisjon, fortsetter hun.

Ber bransjen rydde opp

Samtidig ber Nordby Lunde bransjen om å gå i seg selv og rydde opp.

- Vi ser tendenser til praksiser som er i grenseland for hva som er intensjonen i lovverket, som å tøye medlever-ordningen der ansatte går i langturnus for å gi trygghet til svært sårbare pasienter. Her må omsorgsleverandørene skjerpe seg, sier hun.

Medlever-ordningen gir unntak fra de normale begrensningene på arbeidstid i arbeidsmiljøloven for yrker der man bor og lever sammen med brukere. Da kan man være på jobb i flere døgn, og ha sovende nattevakt. Men det er likevel grenser og krav til hviletid.

Aleris sier at de baserer seg på denne ordningen når de setter opp vakter. Konsulentene Dagbladet har snakket med, forteller likevel om arbeidstider som går ut over begrensningene i ordningen.

- De private aktørene må nå sørge for at de går ut av alt av gråsoner. Både pasienter, arbeidsgivere og arbeidstakere tjener på ryddige og forutsigbare arbeidsforhold, sier Nordby Lunde.

NHO: - Svartmaler en hel næring

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel mener Hadia Tajik svartmaler en hel næring på bakgrunn av en enkeltsak.

REAGERER: Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel påpeker at brudd på arbeidsmiljøloven også forekommer i det offentlige. Foto: NHO Service og Handel.
REAGERER: Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel påpeker at brudd på arbeidsmiljøloven også forekommer i det offentlige. Foto: NHO Service og Handel. Vis mer

- Vi reagerer kraftig på at Tajik velger å slå politisk mynt på denne saken. Dette er skammelig og dypt urettferdig mot de mange helsearbeiderne i private helsebedrifter som står på hver eneste dag for pleietrengende i det ganske land, sier Kaltenborn.

Hun mener påstanden om at private driver rovdrift på ansatte, faller på sin egen urimelighet.

- Det er ikke belegg for å si at sosial dumping sprer seg i helse- og omsorgsnæringen. Vi har gode kontrollmekanismer i norsk arbeidsliv som ivaretar arbeidstaker, enten man jobber for offentlig eller privat arbeidsgiver, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!