Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot Irak-hastverk

Utenriksminister Jan Petersen advarer mot hastverk overfor krisa i Irak og kritiserer det amerikansk-britiske forslaget til FN-resolusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hastverk med militære løsninger er ikke formålstjenlig, men samtidig er det bred enighet om at inspeksjonene ikke kan fortsette i det uendelige, sier Petersen til Dagbladet. Han sier regjeringen ikke vil si noe om hvor lang tid inspektørene bør få.

Posisjonerer seg

- Dette er avhengig av hva inspektørene legger fram for Sikkerhetsrådet, sier Petersen.

Han posisjonerer seg dermed tett opp til den franske kritikken av USA.

I et intervju med Financial Times sier Frankrikes utenriksminister Domenique de Villepin at hastverk virker mot sin hensikt.

- Den amerikanske militære tidsplanen er ute av takt med FN og den globale opinionen, sier de Villepin.

USAs president George W. Bush presser på for en svært rask FN-avklaring om Irak.

- Vi vil avvæpne Saddam Hussein nå, sier Bush i et intervju med storavisa USA Today.

Kritiserer

USA, Storbritannia og Spania fremmet mandag denne uka et nytt forslag til FN-resolusjon som slår fast at Irak ikke har etterlevd resolusjon 1441 og som på nytt advarer mot alvorlige konsekvenser. USA vil tolke resolusjonen som et endelig grønt lys for krig mot Irak, mener de fleste observatører.

Jan Petersen stiller seg kritisk til det nye forslaget.

- Den store svakheten ved dette forslaget er at det ikke er klart på punktet om konsekvenser. Det kan prosederes at den utgjør et tilstrekkelig grunnlag for krig, men det kan også prosederes godt på det motsatte. Det hadde vært en stor fordel om Sikkerhetsrådet blir enige om en tekst som klargjør dette, sier Petersen.

Ønsker Saddam bort

USA er svært tydelige på at de ønsker regimeskifte i Bagdad. Jan Petersen deler dette ønsket, men kritiserer sammenblandingen med kampen for avvæpning av Irak.

- Jeg vil ikke gråte et sekund om dette regimet forsvinner. Det ville vært høyst ønskelig om det skjer.

Men vi må ikke blande dette sammen med kravene som er stilt i FN-resolusjon 1441. Målet her er å bli kvitt Iraks masseødeleggelsesvåpen.

Petersen er også kritisk til det rådende amerikanske synet om at Saddams fall er en nøkkel til fred mellom Israel og palestinerne.

- Det er viktig å bevege arbeidet for fred her videre på selvstendig grunnlag.

Det er ikke slik at framskritt for fred mellom Israel og palestinerne er avhengig av et regimeskifte i Bagdad, sier Petersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling