Advarer mot IT-hysteriet

Stein Alvern advarer småsparere mot det han kaller Oslo Bingobørs. Det er særlig IT-selskapene han er skeptisk til. Selv er han mannen bak en børsboble som sprakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Alvern var en av landets mest omtalte gründere på nittitallet. Han skulle tjene millioner på reklame på bensinpistolene. «Alle» ville kjøpe aksjer i selskapet hans, men suksessen uteble.

Børsverdien i Stein Alverns selskap sank fra 600 millioner kroner til 80 millioner på fire år. I 1996 mente meklerhuset DnB Fonds sågar at Alvern ASA snart ville bli verdt en milliard kroner. Til Dagbladet sier Alvern at disse analysene var useriøse:

- De ble skrevet av en ung og uerfaren analytiker som ikke satte seg skikkelig inn i selskapets risiko. Samtidig ble aksjene lagt ut i markedet til totalt uinnvidde småsparere som stolte på DnBs vurderinger.

Nå retter Alvern en kraftig advarsel til alle som kaster seg over IT-aksjer for å bli rike i en fei:

- Altfor mange aksjeanalyser her til lands er altfor optimistiske og lite grundige. Det er primært et salgsverktøy for å legge ut aksjer. I tillegg er det for mye innsidehandel på børsen. Vi har fått Oslo Bingobørs, sier Alvern til Dagbladet.

Han innrømmer at han gjorde feil, men han tok ansvaret og forlot sjefsstillingen. Alvern mener blant annet at styreformannen på dette tidspunktet, Svein Ribe-Andersen burde gjort det samme.

Oppgjør

I et intervju med det nye bladet Gründer tar Stein Alvern et voldsomt oppgjør med fortida i Alvern ASA. Både styreformann Svein Ribe-Anderssen, Statoilsjef Harald Norvik og TV2 får kraftig kritikk. Alvern reagerer særlig på at Statoil Norge i 1997 gikk ut i TV2 og ga inntrykk av at reklamen på bensinpistolene ikke virket:

- Deres såkalte «seriøse» undersøkelser viste seg å være at de hadde undersøkt pistolreklamens salgseffekt på to stasjoner i to uker og ikke funnet noen effekt. Dette betyr at Statoil, med en enorm troverdighet, i TV2 opptrer som en sakkyndig som avviser at produktet vårt virket. Dette var begynnelsen til slutten, sier Alvern til Gründer.

Janteloven

Samtidig med at Statoil sa opp kontrakten, kjøpte Alvern en bolig på Bygdøy til hele 26 millioner kroner.

- Dette var jo resultat av drømmen vår: Tjene mange penger og kjøpe et flott hus. Er det ikke mange som har en slik drøm, tror du?

Men han angrer på huskjøpet i dag:

- I Norge fungerer det tydeligvis slik at det å tjene penger slik jeg gjorde, omtrent som fattiggutten som blir rik, det er vel og bra. Men du må for all del ikke bruke pengene på en slik måte som jeg gjorde, for da går sympatien plutselig over i sterk kritikk, og mediene kaster seg over deg, sier Alvern til Gründer.

Boligen ble seinere solgt til vaskekongen Svein Bakke for 30 millioner kroner.

- Det har for øvrig vært en veldig interessant opplevelse å se hvor mange venner du plutselig får når du går fra 0 til 50 millioner kroner i personlig formue på noen få år, og deretter se hvor mange av disse som står igjen når motgangen melder seg og millionene skrumper inn, sier Alvern.

I dag jobber Stein Alvern som salgsdirektør i IT-selskapet Intensia. Han har kjøpt seg nytt hus på Nesøya. Alvern sier selv at han ikke er bitter, men ønsker å dele sine erfaringer med andre gründere.

IT-selskapene kan være neste børsboble sokm sprekker, advarer Stein Alvern.