Advarer mot Jens Stoltenbergs kamp mot sykelønnsordningen

Kaller Stoltenbers nye tiltak mot sykefravær «keiserens nye klær».

ADVARER: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla knuste regjeringens forrige forslag om å stramme inn sykelønnsordningen.
ADVARER: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla knuste regjeringens forrige forslag om å stramme inn sykelønnsordningen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Lillehammer (Dagbladet):  Tidligere LO-leder advarer Jens Stoltenberg mot å pålegge arbeidsgiverne større kostnader for sykelønnsordningen.

- Gjør man ordningen dårligere for arbeidsgiverne, vil de vegre seg for å ansette folk som kan ha høyt sykefravær. Og hvis kompromisset mellom arbeidsgiverne og fagbevegelsen ryker, da ryker ordningen for vanlige arbeidsfolk. De som har høyest sykefravær, er de som tjener dårligst. De skal ikke straffes, sa Valla i en innledning på en konferanse om arbeidsrettet rehabilitering på LIllehammer i dag.

- Jevn kamp
Valla stilte seg helt uforstående til at en rødgrønn regjering går til det borgerlig styrte Sverige for å finne tiltak mot sykefraværet som svensk LO har advart mot det sterkeste mot.

Ifølge Valla har det siden sykelønnsordningen ble innført under Nordli-regjeringen i 1978 vært en jevn kamp mot ordningen, særlig initiert av finansdepartementet.
- På alle budsjettkonferansene jeg har vært med på, var det et tema at man måtte få kostnadene til sykelønnsordningen ned. Når jeg hører debatten i dag, slår det meg at dette har jeg hørt før. Jeg kunne være fristet til å si «same shit, new wrapping», men det skal jeg ikke, så jeg kaller det heller «keiserens nye klær», sa Valla.

- Historisk mobilisering
Den tidligere LO-lederen viste til merknaden fra Aps stortingsgruppe mot Bondevik II-regjeringen der gruppa med Jens Stoltenberg og Bjarne Håkon Hanssen i spissen advarte mot å svekke sykelønnsordningen fordi den ville bety et mindre inkluderende arbeidsliv.

- Derfor var overraskelsen stor da Jens og Bjarne Håkon gjorde det samme i september i 2006 som de hadde kritisert Dagfinn Høybråten og Kjell Magne Bondevik for, sa Valla.

Forslaget førte til at LO og NHO gikk sammen i en historisk mobilisering som gjorde at regjeringen måtte legge seg flat. Stoltenberg satte ned et utvalg som han selv ledet.

- De skulle finne andre måter å spare 2, 5 milliarder kroner. Det fant man selvfølgelig ikke. Men ifølge utvalget hadde man gjenopprettet dialogen med partene og fått ny kraft i arbeidet med å få ned sykefraværet, konstaterte Valla syrlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer